НОВИНИ

ЕП подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. на бюджета за България след 2020 г.

България може да получи допълнително до 4 милиарда лева от Евросъюза до 2027 година. Европарламентът в Страсбург одобри увеличаване на средствата за страните членки. Решението означава рекорден ръст на парите за страната ни. То обаче предстои да мине през още едно гласуване в пленарната зала, преди да стане окончателно.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:45, 13.02.2019
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Европарламентът даде зелена светлина за увеличаване на парите за кохезионна политика в съюза с 47 милиарда евро между 2021 г. и 2027 г. За България това е най-голям ръст досега. Тази вечер евродепутатите обсъждат още една ключова тема за страната ни - намаляването на таксите за трансгранични банкови преводи в Евросъюза. Решението ще означава многократно поевтиняване на таксите за българите, които сега плащат най-скъпо в Евросъюза.

България може да получи най-високият бюджет досега от присъединяването си към Евросъюза. Парите за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост могат да достигнат общо до 18 милиарда лева.

Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ, ЕНП: Това би означавало увеличение на парите за България между 3 и 4 милиарда лева спрямо това, което има в момента. Предложението на ЕК беше най-бедните райони да доплащат до една трета от парите за всеки проект. Тук в залата намерих подкрепа за това финансирането на общините да е само 15%, вместо една трета. Такова увеличение за България значи много - интензивно инвестиране там, където страната ни има най-много нужда за по-скоростно наваксване на изостаналите региони. Хората имат нужда от пътища, от високоскоростни жп линии, от пристанища, от летища.

Вносителят и съавтор на доклада Андрей Новаков коментира, че и Еврокомисията подкрепя увеличаване на средствата. Решението трябва да мине през обсъждане в Съвета, след което през още едно гласуване в Европарламента, който се заседава за последен път в този състав на 18 април.

По друга важна тема за България евродепутатите трябва да се произнесат окончателно утре - таксите за пресгранични преводи в евро да бъдат значително намалени.

Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ, ЕНП: От 15 декември 2019 г. се очаква българските граждани да плащат между 2, 3, 4 и 5 лева такси, за разлика от сегашните, които са между 30 и 50 лева. В момента българите плащат най-високите такива такси в Европейския съюз. Това е втората малка революция след отпадане на таксите за роуминг.

Според Ева Майдел, която е докладчик по темата, се очаква българските граждани да спестят поне 1 милиард лева на година, ако решението бъде одобрено утре.

Тази сесия на Европарламента се провежда 100 дни преди евровота. 373 милиона европейци имат право на глас. 3,4 милиона ще гласуват за първи път. Ще се отрази ли Брекзит на евровота, вижте част от интервюто на говорителя на Европарламента пред БНТ.

Джауме Дук - говорител на Европейския парламент: Да се надяваме, че Брекзит няма да се отрази на евроизборите и че ще има споразумение за Брекзит преди 29 март, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Евроизборите са за следващите 5 години на Евросъюза, а Брекзит е нещо, което трябва да се случи в следващите седмици. Това са 2 различни сценария.

И така, политиците са все по-активни преди изборите. А на 15 май водещите кандидати за председател на Еврокомисията ще застанат един срещу друг в предизборен дебат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андре Рийо ще свири в София на 9 юни
Андре Рийо ще свири в София на 9 юни
Министър Петкова:Добивът на газ в Черно море ще подобри енергийната независимост
Министър Петкова:Добивът на газ в Черно море ще подобри енергийната независимост