ЕС и НАТО приветстваха постигнатата договореност за името на Македония

Европейският съюз и НАТО приветстваха постигнатото споразумение между Атина и Скопие за името на Македония. Позитивни реакции има и от ООН и Съединените щати.

от БНТ
06:39, 13.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Историческо споразумение - резултат на дълги години търпелива дипломация" - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи постигнатото споразумение между Атина и Скопие, което слага край на 27 годишния спор за името на Македония.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави премиерите на двете държави и написа в Туитър, че благодарение на тях невъзможното е станало възможно.

А албанският премиер определи колегите си от Македония и Гърция като "позитивни лидери".

Последната дума за смяната на името на Македония, обаче, ще имат гражданите на Македония, заяви македонският премиер Зоран Заев. Споразумението ще бъде гласувано на референдум през есента.

Жителите на Македония приемат със смесени реакции договорката между Заев и Ципрас.

;

Гръцкият премиер заяви, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство. Според Алексис Ципрас договореното име позволява да се прави ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната.

Договорът между двете държави ще бъде подписан през почивните дни. После ще бъде ратифициран от парламента в Скопие. След това Гърция ще уведоми НАТО и ЕС, че пречките пред интеграцията на Македония са отпаднали.

Очакванията са на срещата на върха на Алианса в средата на юли Македония да получи покана за членство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разследват мотивите за нападение в Париж, при което бяха взети заложници
Разследват мотивите за нападение в Париж, при което бяха взети заложници
Експерти дискутират мерки за защита на личните данни
Експерти дискутират мерки за защита на личните данни