НОВИНИ

ЕС обещава "засилени отношения" на 6-те страни от "Източното партньорство"

Европейският съюз ще работи за развитие на гражданското общество в Армения, Азербейджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, и ще подкрепя по-тесните икономически и търговски контакти със страните. Лидерите на шестте бивши съветски републики участваха в Брюксел в Среща на върха на т. нар. "Източно партньорство". В нея участва и премиерът Бойко Борисов.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:58, 24.11.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Източно партньорство с шестте бивши съветски републики е един от приоритетите на Естонското председателство, така както Западните Балкани са приоритет на българското. Става въпрос за сътрудничество в различни области и подкрепа от страна на Брюксел, на засега без перспектива за членство в Европейския съюз.

С голям интерес се очакваше президентът на Беларус Александър Лукашенко, но той не дойде, а изпрати външния министър на страна, който обясни, че добрите контакти с Русия не пречат на връзките с Европейския съюз.

Тереза Мей заяви, че трябва да има единни действия срещу враждебни държави като Русия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск за пореден път подчерта, че ЕС осъжда руската политика в Украйна.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Смъртта на петима украински правителствени войници вчера е само едно от трагичните последствията от руската агресия в Украйна. ЕС осъжда руската агресия и никога няма да признае незаконното анексиране на Крим".

Българският премиера Бойко Борисов подчерта, че за България като външна граница на Европейския съюз е важно колкото се може повече държави да спазват правилата. Според него страната ни е приятел с всички шест държави от Източното партньорство, още повече че те са част и от Черноморския регион.

Бойко Борисов, министър-председател на България: "Когато сме на една маса, когато президентът на Армения и Азербайджан спокойно си пият във фоайето кафе е много по-добре, отколкото когато войските им са в Нагорни Карабах".

Борисов каза още, че не е оптимист за Брекзит и че напускането на една от най-мощните икономики ще има последствия за целия Европейския съюз. Той коментира и германската политическа криза.

Бойко Борисов, министър-председател на България: "Сега с Ангела се прегърнахме да и дам кураж, дано състави правителството, защото докато Германия е блокирана с тези преговори, нищо не върви както трябва".

Самата Меркел увери европейските си партньори, че въпреки политическата криза, Германия продължава да е твърдо ангажирана с ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германските социалдемократи се включат в търсене на изход от политическата криза
Германските социалдемократи се включат в търсене на изход от политическата криза
Цветни противогази с името на град Русе
Цветни противогази с името на град Русе