НОВИНИ

ЕС срещу "Северен поток - 2", ако не отговаря на изискванията

Газопроводът Северен поток - 2 няма шанс за развитие, ако не отговаря напълно на европейските правила за енергийно разнообразие и конкурентоспособност.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:28, 18.12.2015
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Това стана ясно след редовния съвет на европейските лидери в Брюксел. Те обсъдиха и мерки за справяне с мигрантската криза и за борба с тероризма.

Руският проект трябва да отговаря на европейските изисквания, за да се осъществи, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той добави, че трябва да се мисли и за геополитическия контекст и проблемите, които ще предизвика спирането на транзита на газ през Украйна.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Каквато и да е нова инфраструктура трябва да отговаря напълно на енергийните цели на Европейския съюз, например намаляване на енергийната зависимост и разнообразяване на източниците и маршрутите. Това е особено важно за Северен Поток 2…От моя гледна точка Северен поток не помага нито за разнообразяването, нито за енергийната зависимост, но Европейската комисия ще даде заключение. За Италия и България беше важно да попита защо Северен поток е възможен, а Южен поток - не".

До половин година отделните страни ще кажат мнението си по предложението на Европейската комисия за създаването на единна гранична и брегова охрана, към която да имат ангажимент всички страни.

Бойко Борисов, министър-председател: "Лидерите се договориха за максимално бързо изпълнение на още мерки за борба с тероризма, например проверки в няколко бази данни на влизащите и излизащите от Шенген, дори това да са европейски граждани".

До късно снощи премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обясняваше на колегите си какви са идеите му за промяна в работата на Европейския съюз. Той не получи конкретен отговор, а обещание предложенията да бъдат обсъдени и намекна, че референдумът дали страната да излезе от съюза ще бъде през 2016 година.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ако европейските реформи бъдат извършени правилно, бъдещето на страната му е в един реформиран Европейски съюз.

Засега е ясно, че няма да бъде приета идеята му за временно лишаване от някои социални плащания на европейски граждани, преместили се да живеят и работят във Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова официална снимка на семейството на принц Уилям и Кейт
Нова официална снимка на семейството на принц Уилям и Кейт
Майка изостави бебето си в Пловдив
Майка изостави бебето си в Пловдив