НОВИНИ

Eвродепутати искат отпадане на наблюдението на ЕК

Български евродепутати от различни парламентарни групи се обединиха и поискаха или отпадане, или промяна в механизма за наблюдение на България от Европейската комисия.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:31, 16.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Депутати от ЕНП, АЛДЕ и социалистите организираха дискусия в Брюксел, в която участва и главният прокурор Сотир Цацаров.

Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, според който всяка година се пишат доклади за България и Румъния, е неефективен, смятат български евродепутати. На заседание на парламентарната комисия по граждански свободи Ангел Джамбазки от консерваторите обяви, че механизмът е дискриминационен. Подобни аргументи за отпадането или за промяната му имат и организаторите на дискусията.

Прокуратурата често е обект на критики в докладите, а главният прокурор каза, че те се използват за вътрешнополитически цели. Той добави, че е нереалистично механизмът да отпадне скоро:

Сотир Цацаров, главен прокурор: Продължаващ в този му вид механизмът е просто една формална процедура. Тази формална процедура продължава по един и същи начин и тя вместо да носи ефекта, който трябва да носи, за съжаление все повече и повече се превръща - аз го казах съвсем ясно в залата - в средство за вътрешно-политическо противопоставяне. Механизмът се използва от едни политически сили за да бъдат критикувани други или за да бъдат критикувани фигури в съдебната система.

Европейският парламент няма думата по въпроса за механизма, но депутатите искат да покажат, че са единни в желанието за постигане на целта си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат мораториум върху промените в парковете
Искат мораториум върху промените в парковете
Сотир Цацаров: Българските медии не са отровени от прокуратурата
Сотир Цацаров: Българските медии не са отровени от прокуратурата