НОВИНИ

​ЕС няма да прави компромиси по отпадането на визите за Турция

ЕС няма да прави компромиси по отпадането на визите за Турция и преговорите за присъединяване. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс преди утрешната среща на върха в Брюксел, на която трябва да бъде финализирана сделката за бежанците с Турция.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:55, 16.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

За отпадането на визите има 72 показателя, а досега Турция е изпълнила 35 от тях. За да може визите да паднат от юни, е необходимо Анкара да отчете бързо изпълнение до април, каза Тимерманс.

Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК: Визовата либерализация за турските граждани е обвързана с изпълнението на ясни условия. За Комисията не може да има кратък път по този въпрос. Единственият начин е по-бърз прогрес в изпълнението на условията.

Проектоспоразумението в Турция е критикувано, както отвън, така и отвътре. Отвън че не отговаря на международното право, което забранява масово депортиране на чужденци. Вътре в блока се сформира лагер от държави, всяка от които има своите аргументи. Франция и Испания имат съображения, свързани с човешките права, Унгария традиционно е против задължително разселване на мигранти, Австрия се опасява от увеличение на турското малцинство при падане на визите, а България иска защита и за нашите граници.

Най-трудно преодолима е съпротивата на Кипър, където от години стои проблемът с отказа на Турция да признае републиката, заради което бяха замразени и 8 преговорни глави. Германският канцлер Ангела Меркел продължава да вижда сделката с Турция като най-добрият начин за справяне с кризата.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Прилагането на предложението за споразумение между Евросъюза и Турция ще доведе до унищожаване на бизнеса на трафикантите през Егейско море и вместо това има една законна алтернатива, която е по-безопасна за бежанците и лесна за контролиране от Европа.

Политически сложната сделка с Анкара допълнително е заплашена от провала на партията на германския канцлер Ангела Меркел на регионалните избори този уикенд, които бяха считане за своебразен референдум за политиката й спрямо бежанците. Остава и сянката на терористичния акт в Анкара от неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова система за сигурност във варненско училище
Нова система за сигурност във варненско училище
Рушен Риза: Предсрочни избори, колкото по-скоро, толкова по-добре
Рушен Риза: Предсрочни избори, колкото по-скоро, толкова по-добре