НОВИНИ

"Европа отново на път" обедини трима български премиери

Предизвикателствата пред България и Европа 10 години сред влизането ни в ЕС е темата на дискусия, която се провежда в София по инициатива на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. На нея за първи път на една маса седнаха трима премиери: настоящият Бойко Борисов и двама предишни - Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, за да положат началото на обща национална стратегия преди българското председателство на ЕС! Форумът започна с минута мълчание в памет на жертвите от поредния терористичен акт в Лондон.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:56, 05.06.2017
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Бойко Борисов - министър-председател: Начинът да се спестят пари, а все пак да имаме надеждна отбрана ЕС все пак минава през обща европейска отбрана. тогава ще е ясно колко самолети имаме, сухопътни войски и Европа да стане колективен член - ЕС в НАТО. Това е моето предложение. Други особено военните компании - може би са против това, защото е хубаво всяка държава всяка държава да купува колкото може.
Сергей Станишев - президент на ПЕС: България и Европа трябва да имат много по-тясно сътрудничество.
Симеон Сакскобургготски: Мерките са от всяка страна и всички политически сили, това е ужасен бич и застрашава цялото общество.
;

Европа отново на път бе основното мото на дискусията, а тезата около която се обединиха тримата премиери и останалите оратори, сред които вицепрезидентът Илиана Йотова и председателят на БСП Корнелия Нинова беше необходимостта България да се превърне в още по-активен фактор на европейската сцена от гледна точка на общата сигурност, Балканската и черноморска политика, приемането ни в Шенген и влизането в еврозоната.

Симеон Сакскобургготски се обърна към премиера Борисов с думите, че ще застане начело на най-смисления съюз в света и Европа, изправяйки се пред три големи предизвикателства-зачестилите атентати, мигрантската криза и фактът, че за първи път след Втората световна война единственото на Европа е поставено на карта.

Сергей Станишев заяви, че участието в тази среща на почти целия политически и научен елит на страната от най-новата ни история доказва, че когато става дума за общия интерес на България може да има обединение. ЕС ще се промени и от нас зависи дали ще бъдем активен фактор или само консуматор на решения, посочи още той.

И Борисов, и Станишев, и Сакскобургготски определиха темата за сигурността и мигрантската криза като основно предизвикателство пред Европа и света! Премиерът призна, че и нашата страна е потенциално застрашена от терористична атака, а като възможен отговор на тероризма той предложи намаляване на въоръжаването на всяка една от европейските държави поотделно и създаване на обща европейска отбрана.

;

Още една идея, лансирана днес от премиера Борисов бе въвеждането на европейски паспорти за страните от Западните Балкани като предпазна мярка срещу евроскептицизма. А влизането ни в еврозоната той определи като напълно задължително. Да избягаме от обсъждането на българското председателство на Евросъюза като технологично обезпечаване и да говорим за идеи предложи вицепрезидентът Илиана Йотова. А лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от премиера правителството да направи оценка на 10 годишното ни членство в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвместна изложба подредиха художниците Гриша Кубратов и Живко Лазаров в Русе
Съвместна изложба подредиха художниците Гриша Кубратов и Живко Лазаров в Русе
Над 2 милиона лири събра концертът Цялата ни любов за Манчестър
Над 2 милиона лири събра концертът "Цялата ни любов за Манчестър"