НОВИНИ

Европейският парламент настоя за връщане на визите за американци

Временно връщане на визите за американци, които пътуват в Европейския съюз. За това се призовава в резолюция, гласувана в Европейския парламент в Брюксел. Причината е отказът на Вашингтон да предостави безвизов достъп за граждани на пет европейски държави, сред които и България. В документа се настоява Европейската комисия да предприеме необходимите законови мерки в срок от два месеца. Резолюцията на парламента няма задължителен характер.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:01, 02.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат в САЩ без виза, докато американците пътуват безвизово във всички държави членки на ЕС. По тази причина евродепутатите поискаха днес Брюксел временно да върне визите за американци, които пътуват в Евросъюза, докато тази несправедливост не бъде отстранена.

Между САЩ и ЕС действа споразумение, наречено Механизъм за визова реципрочност. Въпреки него обаче Вашингтон отказва да свали визите за петте европейски държави. Еврокомисията трябваше още миналата година през април да предприеме мерки, за да накара Америка да се придържа към механизма. Комисията отказа да направи това с мотива, че икономическите и политически щети от подобен акт биха били огромни за ЕС. В Брюксел се опасяват, че ако върнат визите за американците, това се доведе и до влошаване на дипломатическите отношения между Европа и САЩ, а само туризмът ще губи около 7 милиарда евро годишно.

Европейската комисия все пак обеща да продължи да настоява за отпадане на визите и пред новата администрация на Доналд Тръмп. При посещението на американския вицепрезидент Майк Пенс в Брюксел преди две седмици обаче въпросът въобще не беше поставен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
139 деца, родители и педагози рецитираха заедно „Аз съм българче” в Русе
139 деца, родители и педагози рецитираха заедно „Аз съм българче” в Русе
Омбудсманът Мая Манолова на арбитражно дело в Пловдив
Омбудсманът Мая Манолова на арбитражно дело в Пловдив