Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Европейският съд по правата на човека поиска обяснения от Москва заради Украйна

Европейският съд по правата на човека, който беше сезиран вчера от Украйна във връзка с конфликта с Русия в Азовско море, изпрати официални въпроси на Москва, давайки й срок до понеделник да представи отговори, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:03, 30.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
европейският съд правата човека поиска обяснения москва заради украйна

Украйна поиска Европейският съд по правата на човека да посочи на страните какви временни мерки трябва да бъдат приети, за да се предпазят интересите на страните. Това е "спешна процедура", която се прилага "само в случаите, когато има непосредствен риск от непоправими щети", отбеляза съдът.

"Украинското правителство поиска специално Русия да окаже спешна медицинска помощ на ранените моряци и да даде информация за здравословното състояние на украинските екипажи, за мястото на задържането им и медицинските грижи, които им се оказват", подчерта Европейският съд по правата на човека. Освен това Киев иска 24-те моряци от украинския военноморски флот, заловени в неделя, трима от които са ранени, да бъдат третирани като военнопленници в съответствие с правилата на Женевската конвенция от 1949 г., както и незабавно да бъдат репатрирани.

Преди да приеме подобни временни мерки, съдът изпрати два официални въпроса на Русия. "Лишени ли са от свобода моряците и офицерите от украинските съдове "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу"? Ако това е вярно, въз основа на какво са задържани? Може ли да бъде потвърдено, че сред моряците и офицерите от трите украински кораба има ранени? Ако случаят наистина е такъв, какви са раните им и каква медицинска помощ им се оказва?", пита Европейският съд по правата на човека, който поиска от Москва да предостави всички документи, свързани със случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът Ага на Милко  Лазаров спечели голяма награда на фестивала в Кайро
Филмът "Ага" на Милко Лазаров спечели голяма награда на фестивала в Кайро
ДРУГИТЕ новини: Веган меню за деца
ДРУГИТЕ новини: Веган меню за деца