НОВИНИ

Езикът на тялото в дипломацията

Движението на френския президент Еманюел Макрон ще получи най-много проценти на парламентарните избори във Франция, показва и новото проучване. То дава на Република напред и партньорите й от центристкото Демократично движение 29,5 процента на първия тур на 11 юни. Консерваторите са втори с 22 на сто, следвани от крайнодесния Национален фронт с 18 на сто. Новият президент продължи вчера кръщението си в международната дипломация със среща във Версай с руския президент. И отново, както миналата седмица, всички следяха символиката на ръкостискането.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:24, 30.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Ръкостисканията на новия френски лидер Макрон с негови колеги привлякоха вниманието върху невербалните му послания и този път всички погледи бяха насочени към приема на руския президент Путин във Версай. Очакванията за нещо екстремно обаче се оказаха напразни на фона на подкрепата на Москва за Марин льо Пен и обвиненията на щаба на Макрон за руска хакерска намеса в кампанията.

Двамата президенти се здрависаха приятелски на открито в продължение на седем секунди, после повториха жеста пред камерите и в двореца- този път ръкуването продължи шест секунди. Не вярвам в дипломацията на публични обиди, но в двустранните ми разговори не подминавам нищо, така се печели уважение, заяви Макрон в интервю през почивните дни.

По-рано той привлече вниманието с ръкостискане до бяло при първата си среща с новия американски президент Доналд Тръмп. Тръмп също бе казал добри думи за Льо Пен и сам успя да изненада с твърдата си хватка няколко световни лидери. Френският му колега обаче се оказа подготвен.

Ръкуването ми с него не беше невинно, обясни по-късно Макрон и го нарече момент на истината. Трябва да покажеш, че няма да правиш дори символични отстъпки, но без да преекспонираш нещата, добави той. Изглеждаше, че Тръмп просто си иска ръката обратно, спомня си журналист на Вашингтон Пост. След срещата беше съобщено, че двамата лидери са установили добри отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лили Димкова представя юбилейна изложба
Лили Димкова представя юбилейна изложба
Дебати в македонския парламент за новото правителство
Дебати в македонския парламент за новото правителство