НОВИНИ

Фейсбук под натиск заради изтичане на данни по време на американските избори

Фейсбук под натиск заради разкритията за неправомерно използване на личните данни на над 50 млн. потребители за политически цели. Публикации във вестник "Ню Йорк Таймс" и британския Обзървър повдигат завесата на черния пазар за лична информация. В епицентъра на скандала е базираната в Лондон компания Кебмридж Аналитика, която работи за предизборната кампания на Доналд Тръмп. Скандалът провокира призиви към Марк Зукърбърг да даде обяснение как е допуснат пробивът.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:33, 19.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

С началото на президентската кампания в съединените щати през 2014 година компанията Кембридж Аналитика има проблем. Получила е 15 милиона долара от донора на републиканците Робърт Мърсър и е обещала на политическия му съветник Стив Банън, че разполага с инструменти за профилиране поведението на американските гласоподаватели. Но компанията не разполага с данни.

Крис Уйли - бивш служител на Кембридж Аналитика: Стив Банън искаше оръжия за своята културна война и точно това му предложихме. Изследвания в компанията разкрива схема за извличане на лична информация от Фейсбук профилите на над 50 милиона потребители без тяхното съгласие. В основата е разработено през 2013 г. от професор Александър Коган от Университета Кембридж приложение за тест за характеристики на личността.
;

Приложението получава достъп до данните на близо 265 000 потребители на Фейсбук. След това професорът продава данните на Кембридж Аналитика в разрез с политиката на Фейсбук. Профилът на професор Коган е изтрит, което показва, че социалната мрежа на Марк Зукърбърг е била наясно с нарушенията.

Крис Уйли - бивш служител на Кембридж Аналитика: Приложението не само улавя отговорите ви, но и цялата ви информация във Фейсбук, а след това чрез вашата социална мрежа събира цялата налична информация и за приятелите.

Цялата информация служи за кампанията на Доналд Тръмп. Разкритията предизвикаха буря сред законодателите от двете страни на океана.

Деймиън Колинс - председател на парламентарна комисия за медии и спорт във Великобритания: Ще поискам Марк Зукърбърг да даде доказателство и да разясни какво се знае за този пробив в личните данни и защо не са предприети по-рано действия срещу Кембридж Аналитика.

От Фейсбук няма коментар, но анализатори предупреждават, че скандалът е директна заплаха за бизнес модела на социалната медия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изнесено заседание на БСП в Кърджали
Изнесено заседание на БСП в Кърджали
Главните преговарящи по Брекзит се разбраха за преходния период
Главните преговарящи по Брекзит се разбраха за преходния период