НОВИНИ

Френската десница пред развръзка на първичните избори

Франсоа Фийон е бил по-убедителен от Ален Жюпе в последния телевизионен дебат преди решителния втори тур на първичните избори за президентската кандидатура на десницата. Това сочи експресно проучване след сблъсъка между двамата бивши премиери. Победителят на вота в неделя има сериозни шансове за Елисейския дворец.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:47, 25.11.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Ален Жюпе не желае истинска промяна, той иска само да подобри системата, моят проект е по-радикален, каза 62-годишният Фийон.

Франсоа Фийон: Истината е, че французите са наказани тройно - все по-високи данъци, които подкопават покупателната им способност, бездънен дълг, който ипотекира бъдещето на децата им и безработица, която всяка година декласира все повече наши сънародници.

Реформите не трябва да са наказание, а да носят надежда, отбеляза 71-годишният Жюпе, кмет на Бордо. Той има известна подкрепа и сред левия електорат, включително и заради ангажиментите си към френския социален модел.

Ален Жюпе: Решен съм да направя дълбоки, сериозни и заслужаващи доверие реформи, но без бруталност, защото искам французите да разберат, че тези реформи ще им донесат по-добър живот.

Наред с кризите в Сирия и Украйна, Русия беше централна тема във външната политика. Жюпе се обяви за Франция отново като велика сила, без да се равнява по Вашингтон или Москва. Той осъди анексирането на Крим, поиска спазване на Минските договорености за отмяна на санкциите срещу Русия и вижда Сирия без Асад.

Ален Жюпе: И дума не може да става да се конфронтираме с Русия. Може би бяхме малко непохватни в рамките на НАТО, американците също. Трябва да работим за договор за общоевропейска сигурност с Русия, но трябва да умеем и да й кажем някои основни истини.

Политиката на Оланд към Русия е абсурдна и води до втвърдяване, изолиране и националистически рефлекси на най-голямата държава в света, при това ядрена, заяви Фийон.

Франсоа Фийон: Желанието ми е да седнем на масата с руската страна, без да искаме разрешение от американците, и да се опитаме да установим връзки, ако не на доверие, то поне за приобщаване на Русия към Европа. Истинската опасност за Европа не е Русия, тя е икономическа и се нарича Азиатски континент.

Дебатът между двамата политически хищници бе наситен, често напрегнат, но нито за миг агресивен, обобщава френската преса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализ: Напрежението в бежанския център в Харманли е повлияно от външни събития
Анализ: Напрежението в бежанския център в Харманли е повлияно от външни събития
Рекорден брой лешояди в Кресненския пролом
Рекорден брой лешояди в Кресненския пролом