НОВИНИ

Френският посланик: Европа трябва да се обедини за отпадането на турските визи

Европа трябва да се обедини около общо решение за отпадането на визите за турски граждани. В студиото на "Денят започва" френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че Брюксел ще излезе с позиция едва след като прецени дали Анкара изпълнява всичките критерии. Знаете, че визите за Турция трябва да отпаднат през юли, по силата на споразумението от март. Посланикът на Франция у нас коментира и, че бежанската криза не трябва да се обвързва с решението на влизане на България в Шенген.

френският посланик европа обедини отпадането турските визи
bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 25.05.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света
Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Франция: От 2 месеца имаме едно подписано споразумение между ЕС и Турция и то вече е в сила. Това споразумение е много важно, защото Турция има най-голям брой бежанци от Сирия и Ирак - 2,5 милиона души. И тази страна е по пътя към Европа. И тези хора трябва да минат през Турция. За да имаме една обща европейска политика и да се намира единно решение на този проблем. Не знаем как ще се спазва това споразумие, но се наблюдава спад на тези хора, които идват от Турция към гръцките острови, които бяха първата врата за ЕС за тези бежанци. Това означава, че засега споразумението работи добре. Има 72 точки, критерии, които Турция трябва да изпълни, за да се премахнат визите през юли. Някои от тези критерии са относно сигурността, например има много турски граждани, които искат да пътуват за Европа ще трябва да имат биометрични паспорти, но не всички турски граждани имат такива паспорти.

Очаква се Европейският съвет да реши дали Турция спазва или не тези критерии, каза още френският посланик. По думите му, всичко е въпрос на преговори - първо между страните-членки на ЕС, трябва да сме съгласни с политиката, която ние трябва да имаме, за да се реши този проблем и след това да се види каква е нашата обща оценка на изпълняването на критериите от страна на Турция.

"Помощта и сътрудничеството между Турция е България е много важно и благодарение на това сътрудничество от 3 години вълната от бежанци не е минала през вашата страна. Засега е факт охраната на външната граница на ЕС от страна на България и няма бежанци, които да минават през тази ограда. Аз съм ходил там и е странно да има такава ограда между две държави, които са членки на НАТО. Но се вижда, че има резултат, защото няма огромна бежанска вълна през т. нар. зелена граница, т.е. да се минава през гранични пунктове", заяви Ксавие Лапер дьо Кабан.

А относно темата за Шенген, той каза да не се обвързва сега, защото както знаете Шенгенското пространство не е в състоянието, което е нормално, защото то е било създадено в нормални времена. А сега Шенген не е създаден за времената, в които живеем сега с 1 милион бежанци миналата година от други страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и Панама ще обсъдят офшорните сметки
ЕС и Панама ще обсъдят офшорните сметки
Росен Плевнелиев: Образованите хора са коректив
Росен Плевнелиев: Образованите хора са коректив