НОВИНИ

Г-20 призова за международна реформа на данъчната политика

Финансовите министри на двайсетте водещи икономики в света (Г-20) заявиха днес, че данъчната политика трябва бъде подобрена в световен мащаб, така че да отчита глобализацията и да насърчава социално балансиран и устойчив икономически растеж, предаде ДПА.Министрите призоваха за по-голямо съгласуване на отделните данъчни системи и за засилен обмен на информация, за да бъдат спрени практиките на агресивна оптимизация на мултинационалните компании и да се предложи стабилност на инвеститорите, посочва Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:30, 23.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
призова международна реформа данъчната политика

Google и други корпорации като Amazon и Facebook редовно са обвинявани, че искат да избегнат данъците в САЩ и Европа, установявайки се в страни с по-благоприятен данъчен режим като Ирландия.

Американският министър на финансите Джейкъб Лу отбеляза, че не само конкретни данъчни правила, но и цялата данъчна администрация (основана на националните граници) трябва бъдат актуализирани.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия настоя за социално справедлива данъчна система.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази съгласие, че данъчната политика трябва да бъде част от реформите, оглавени от членките на Г-20. Лагард обаче е не по-малко обезпокоена за вялия растеж, застрашен от други политически събития.
Тримата говориха на срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 в Чънду, столицата на китайската провинция Съчуан. След този форум, организиран днес и утре, Китай ще бъде домакин и на срещата на върха на Г-20 в източния град Ханчжоу на 4 и 5 септември.

Световната икономика е в критичен момент, в който въздействието на финансовата криза все още се разгръща, каза финансовият министър на Китай Лоу Цзивей. Той също прикани Г-20 да играе водеща роля в подкрепата за една нова международна данъчна система.
Пекин за първи път призовава публично за данъчни реформи в международен план, отбелязва Синхуа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на децата от Лятна академия „Бистра и Галина” в Русе
Изложба на децата от Лятна академия „Бистра и Галина” в Русе
Президентът Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Йоахим Гаук
Президентът Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Йоахим Гаук