НОВИНИ

Германия се включва в офанзивата срещу "Ислямска държава"

Продължава военно-въздушната офанзива срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Вътрешните министри на Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Полша и Съединените щати ще се срещнат днес в Лондон, за да обсъдят по-нататъшни действия срещу джихадистите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:07, 10.12.2015
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Германия се присъединява днес към усилията за неутрализиране на екстремистката групировка. Страната изпраща в Турция 40 войници и два разузнавателни самолета "Торнадо", които ще оказват предимно логистична подкрепа на международните сили за операциите им в Сирия. Междувременно американският президент Барак Обама контрира предложението на министъра на отбраната на Съединените щати Аштън Картър да изпрати военни хеликоптери в Ирак. Държавният глава обясни, че това ще стане само ако премиерът на Ирак, Хайдер ал Абади, поиска подкрепа за отвоюването на град Рамади.

Нов доклад, цитиран от "Индипендънт" твърди, че „Ислямска държава“ има подкрепата на най-малко 30 ислямистки групировки от 42 страни, които варират от Филипините до Египет. Статистиката брои само официално положилите клетва за вярност към терористичната групировка.

Докладът заключава, че глобалният тероризъм е достигнал най-високото си ниво и продължава да расте с „безпрецедентно темпо“. Петте най-смъртоносни терористични групировки – „Боко Харам“, „Ислямска държава“, талибаните, екстремистите Фулани и „Аш Шебаб“ – са отговорни за 74 на сто от всички смъртни случаи в резултат на терористични действия през 2014 година, при които са загинали 18 444 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад в цените на горивата прогнозира Васил Симов
Спад в цените на горивата прогнозира Васил Симов
Благопожелания за Коледа на 112 години
Благопожелания за Коледа на 112 години