НОВИНИ

Радев: Немският бизнес у нас помага да изградим по-успешен модел на икономика

България е фактор за стабилност на Балканите - страната ни е политически, макроикономически и финансово стабилна, въпреки огромните предизвикателства пред всички европейски държави в лицето на глобализацията, мигрантската криза, динамичните демографски процеси. Това заяви президентът Румен Радев при награждаването на фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през 2017 година. Церемонията се състоя в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ в четвъртък вечерта.

радев немският бизнес нас помага изградим успешен модел икономика
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 26.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В изказването си президентът подчерта, че германските компании у нас допринасят не само с инвестиции и чрез създаването на реално работеща икономика в дългосрочна перспектива.

„Важно е и още нещо – присъствието на немския бизнес тук ни помага да изградим по-успешни модели на развитие на икономиката, на бизнес отношения, на отношения между икономиката и държавните институции. И най-ценното – модел на мислене, който вашият бизнес тук предава на хиляди млади българи“, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава заяви ангажираността на президентската институция и интереса на българската държава и бизнес за още по-интензивно икономическо сътрудничество с Германия.

„Германия е била, е и ще бъде наш стратегически партньор и в икономически, и в политически план“, посочи Румен Радев и допълни, че България прави всичко възможно да създава по-привлекателна и устойчива бизнес среда. Като предимствата на страната ни държавният глава посочи географското положение, данъчната система и потенциала на квалифицирана работна ръка.

„Има още какво да работим за подобряване на бизнес средата, за намаляване на бюрократичните процедури, за отношенията с администрацията, за снижаване на корупционния риск, за дуалното обучение“, посочи президентът на церемонията, на която присъстваха представители на български и германски компании.

Държавният глава Румен Радев и заместник главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Ахим Деркс връчиха наградата в категория „Голямо предприятие“ на „Вите Аутомотив България“. Отличията на Германо-българската индустриално-търговска камара за 2017 г. бяха присъдени в общо четири категории, в които бяха номинирани 32 компании.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънският комунистически диктатор Николае Чаушеску щеше да навърши 100 години
Румънският комунистически диктатор Николае Чаушеску щеше да навърши 100 години
Културен календар на Пловдив за 2018 година
Културен календар на Пловдив за 2018 година