Голяма е вероятността да срещнете мечка на Витоша

Над 15 мечки има на Витоша и не е изключено да ги срещнете, когато сте на разходка в планината. По принцип мечките не са агресивни животни, изключение правят майките, които защитават малките си. Колкото и да е трудно, трябва да се запази самообладание и спокойствие.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:10, 09.06.2019
8375
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

На Витоша и през лятото и през зимата има много туристи, това не притеснява мечките и броят им се увеличава с всяка година.

Фотокапаните в района на държавното ловно стопанство „Витошко-Студена редовно заснемат мечки. Повечето са маркирани с нашийници, които са сложени от служителите в природния парк. Така се получава още по-точна информация за движението и режима на животните. За последните 10 години в България няма установени инциденти с мечки.

Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, България: Мечката също при среща е почти толкова изплашена, колкото човека, въпреки че в природата специално за България тя няма противник, тя е на върха на хранителната верига.

БНТ: Какво ще направиш ако я видиш тука в гората?

- Ще избягам. Трябва да бягам надолу, а не нагоре.

БНТ: Защо надолу?

- Защото са ѝ по къси краката и ще се търкаля. Не трябва да бягаме и да и обръщаме гръб.

;

Един от най-разпространените съвети когато видите мечка в гората, е да се правите на умрял, но това не е точно така. Всъщност необходимо е просто да запазите спокойствие.

Дамян Дамянов -директор на Югозападното държавно предприятие, България: Да не правите никакви движения, тъй като стреса при мечката също е голям и едно рязко движение би могло да предизвика ответна реакция.

Друг съвет е когато се разхождате в гората , да си подсвиркате и да си говорите, за да може мечката да ви чуе и да се отдалечи. 99 % от тях са тревопасни и предпочитат горски плодове. Останалите около 1 % не отказват животинска храна и много рядко-ако започне да се храни само с месо мечката се превръща в стръвница. На Витоша стръвница е засичана за последно преди 12 години. Слизала във Владая и се хранела с домашни прасета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма информация за жертви и ранени в горящия блок в Лондон
Няма информация за жертви и ранени в горящия блок в Лондон
Граждански протест срещу отнемането на Атила
Граждански протест срещу отнемането на Атила