НОВИНИ

Гърция e солидарна с албанския народ след земетресенията

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас изрази солидарността на своята страна с албанския народ и неговото правителство, след като Албания бе засегната от опустошително земетресение, вследствие на което загинаха най-малко 21 души и са ранени повече от 600.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:35, 27.11.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
гърция солидарна албанския народ земетресенията

Министърът посети град Дуръс, който се намира близо до епицентъра на труса с магнитуд 6,4. Заедно с него са пристигнали и два спасителни екипа, изпратени по указание на премиера Кириакос Мицотакис, съобщава „Катимерини”.

„Преживели сме това, знаем какво е и ще направим всичко възможно да помогнем”, заяви той след среща с албанския премиер Еди Рама.

Според ръководителя на Гръцката организация за планиране и защита на земетресенията проф. Ефтимиос Лекас, който също замина за Албания, това е сеизмично най-активната зона в страната. Според него, Гърция не е изложена на риск от земетресението.

Изданието посочва, че по-рано през деня Дендиас посети Северна Македония, където отбеляза, че отношенията са се „подобрили драстично” след подписването на Преспанския договор, с който е поставен край на дългогодишния спор за името между двете страни.

Дендиас обяви, че Атина работи за създаването на условията в ЕС, които ще позволят следваща стъпка, и отбеляза, че по инициатива на Гърция министрите на Северна Македония Никола Димитров и на Албания Гент Цакай са поканени на работна закуска на 9 декември в кулоарите на заседание на Съвет Външни въпроси на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат извънредно положение в Тирана и Дуръс
Въвеждат извънредно положение в Тирана и Дуръс
България скърби за Стефан Данаилов
България скърби за Стефан Данаилов