НОВИНИ

Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати

Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати и да забрани влизане в Гърция на други двама, като ги обвинява в намеса във вътрешните работи на страната и незаконни действия срещу националната сигурност на Гърция, съобщава в. "Катимерини". Атина обвинява руските дипломати, че опитвали да се сдобият незаконно с информация и да подкупят гръцки държавни служители.

bnt avatar logo
от БТА
10:10, 11.07.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
гръцкото правителство решило изгони двама руски дипломати

Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина призовава за незабавно експулсиране на двама руски дипломати, сред които Виктор Яковлев от руското посолство и за експулсирането на още двама. Същите източници отбелязват, че това става след многобройни координирани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция, включително чрез дейността на Императорското православно палестинско общество.

Източниците посочват, че Гърция продължава да иска отношения на добро сътрудничество с Русия и насърчава приятелските връзки между двата народа, но допълват, че това е възможно само при зачитане суверенитета на всяка от страните.

Според източниците срещу парично възнаграждение руски дипломати са опитвали да придобият влияние в общини, сред митрополити в гръцката православна йерархия, в Света гора. Дипломатическите източници на вестника споменават и усилия на Русия да се намеси в чувствителен въпрос, като споразумението между Гърция и Република Македония за името и по този начин да засегне негативно ролята на Гърция на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще представи пред НС резултатите от европредседателството ни
Премиерът Борисов ще представи пред НС резултатите от европредседателството ни
Китай обеща ответни мерки на плановете на САЩ за нови вносни мита
Китай обеща ответни мерки на плановете на САЩ за нови вносни мита