Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Имплантирането на дефибрилатор - метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. На тях се дължат два от всеки три случая с фатален край. Редица лекари смятат, че най-сигурният метод за лечение е имплантирането на дефибрилатор. Устройството обаче е скъпо, а Здравната каса не плаща цялата сума за закупуването му.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:56, 16.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

След инфаркт, 4 операции, 4 пъти в кома и десетки припадъци - Валентин казва, че живее втори, дори трети живот. От две години има имплантиран пейсмейкър. Не може да си позволи да доплати за кардиовертер дефибрилатор.

Валентин Борисов: Това, което в момента ме държи жив, е само подаването на определен електричен импулс-сигнал. Това не може да ме спаси. Докато другото ако човека го има имплантирано - човек не умира с дефибрилатора.
д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиосимулация и електрофизиология в България: Идеята на това устройство е да разпознае възникващите животозастрашаващи аритмии, да ги детектира и когато ги детектира, да ги лекува чрез подаване на високоволтови, високоенергийни импулси.

И тук идва проблемът с парите - част от тях трябва да дойдат от джоба на пациента.

доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор Електрокардиостимулация в УМБАЛ „Света Анна - София“: В момента касата поема 6 000 лева от цената на устройството, независимо от неговата цена. Тоест ако устойството струва 10 000 лева, какъвто е случая за тези, които имат един електрод дефибрилатори - касата поема 6, пациентът плаща 4.

Миналата година са били импантирани дефибрилатори само на 137 пациенти.

За сравнение в съседна Сърбия годишно се импантират над 500. Там, както и в Унгария, Гърция и Албания, устройствата са безплатни за пациентите.

доц. Ивайло Кожухаров, завеждащ сектор електрокардиостимулация в Национална Кардиологична болница: Медикаментозното лечение - на ден може би за кратък период от време е изгодно, обаче във времето разпределено излиза горе-долу около 3 пъти по-скъпо.

Затова призивът на лекарите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология е касата да започне да плаща 100 % от цената на определен брой дефибрилатори за вторична превенция. За да може повече хора да стигат живи до болницата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Има ли нашествие на агитация за секти?
Има ли нашествие на агитация за секти?
Белград за убийството на сръбския лидер Иванович: Атентат срещу всички сърби
Белград за убийството на сръбския лидер Иванович: Атентат срещу всички сърби