НОВИНИ

Импровизиран пазар за живи агнета в София

Зрители на БНТ сигнализираха за нерегламентирана продажба на живи агнета за Гергьовден. На импровизирано тържище в квартал "Христо Ботев" в София десетки агнета се продават от камиони, а цената им е доста по-ниска от продажната в месарниците. Екипът ни повери сигнала на място.

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 05.05.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

4 лв. цената на килограм на живите агнетата на импровизирания пазар. Търговците обаче казват, че клиентите са малко.

Най-продаваните агнета са между 10 и 15 килограма, а цената се оказва основното нещо, което интересува клиентите. Малко са тези обаче, които питат откъде идват животните.

Засилените проверки на Българската агенция по безопасност на храните стряскат продавачите. Въпреки това, те нямаха желание да покажат на екипа ни документите за произход на животните.

Малко преди екипът ни да си тръгне един от търговците все пак реши да ни покаже документи за произход, здравно състояние и превозни документи на животните. Независимо от изрядните документи решихме да попитаме Българската агенция по безопасност на храните дали този начин на продажба е законен.

Оттам заявиха, че няма разрешение за пазар за живи животни в квартала и е забранено да се продават. Не получихме, обаче, конкретен отговор на въпроса какво ще предприеме институцията срещу нерегламентираните продажби.

В телефон разговор от пресцентъра на агенцията обясниха, че за да осъществят контрол по конкретния сигнал им е необходимо полицейско съдействие. Така на практика макар и незаконна търговията си продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 души загинаха и над 80 са ранени на афганистанската граница
13 души загинаха и над 80 са ранени на афганистанската граница
Фондация събира средства в помощ на незрящи деца от Варна
Фондация събира средства в помощ на незрящи деца от Варна