НОВИНИ

Информацията за играта "Синия кит" е съмнителна, твърди интернет предприемач

Знаете ли какво е "Синия кит"? Този въпрос се среща напоследък често в интернет мрежата и изглежда съвсем безобиден, но ако му отговориш се оказваш въвлечен в игра, която може да се окаже опасна. Според информацията тя е създадена в Русия и провокира младите хора да извършат опасни или дори престъпни действия, които биха могли да имат и фатални последици. Играта провокира децата да проявяват агресия. Всеки участник получава 50 поръчения, които трябва да изпълни, последното обикновено е особено опасно за живота.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 21.02.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Информацията за смъртоносната игра в интернет и достоверността й е малко съмнителна. Няма достоверен източник никъде по света, че реално има смъртни случаи, каза в "Денят започва" интернет предприемачът Александър Ненов.

Проблемът е, че т.нар. фалшиви новини, които са на мода в последно време, правят така, че тази игра вече да съществува. След като се разпространява в медиите, всеки може да създаде тази игра в свои си условия във Фейсбук, Туитър или форум, уточни Ненов.

Според него някои медии, които имат желание да продават, измислят такъв тип шокиращи новини.

Александър Ненов, интернет предприемач: Проблемът е, че след като се пусне такъв тип информация, в мрежата тя набира последователи. Само за вчерашния ден имаше три страници в България, които се казват "Синият кит". Създаде се шумотевица, при която вече има фенове, най-вероятно хора, които искат да практикуват и да упражняват контрол върху други хора за обществено вредни дейности.

Проблемът според Ненов е, че това е игра, която излиза от рамките на компютъра. Играчите в нея са провокирани да извършват определен тип действия, много често престъпления. Той посъветва, когато някой в интернет ни кара да правим каквото и да било, винаги да питаме защо и кой има интерес от това.

За да бъдат предпазени децата, които са жадни за силни преживявания, най-важно е доверието в родителите. В много училища има курсове за безопасен интернет.

По-добрият вариант е самите родители да ходят на тези курсове, на които ходят и децата, за да опознаят мрежата и реалните опасности.

За съжаление, живеем във време, в което адреналинът е на мода и много деца са склонни да си ги го набавят в опасния свят на Интернет. Гладът за адреналин, обикновено е глад за внимание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преобърнала се цистерна затвори АМ Тракия“
Преобърнала се цистерна затвори АМ "Тракия“
Интернет капани за деца
Интернет капани за деца