Проф. Ингрид Шикова: Урсула фон дер Лайен се появи като компромис

Проф. Ингрид Шикова, бивш съветник на представителството на ЕК у нас се съгласи, че изборът на Урсула Фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, е сделка. "Защото всичко в ЕС е т.нар "пакетни сделки". Това е начинът да се постига компромис", каза проф. Шикова

от БНТ
18:39, 17.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Без такива "пакетни сделки" интеграцията много трудно би вървяла напред, особено с 28 държави членки, които са толкова различни, с различни интереси. Сделки има и ще продължава да има, каза проф. Шикова.

По думите и Фон дер Лайен направи доста обещания от всякакво естество. И за Зелените за борба с климатичните промени, и със социалистите за минамална работна заплата, и с ЕНП за кръговата икономика и завършване на икономическия паричен съюз.

"Аз мисля, че тя намери доброто от всяка група, на което да обърне внимание", каза Шикова и допълни - "Изглежда, че партиите не успяха да намерят най-точните водещи кандидати за този пост. Трябваше да се намери компромис и изведнъж се появи тя като компромис. Компромисът е база на европейската интеграция.

По думите и може би ще иска да направи промени в начина, по който се управлява Комисията, но едва ли ще има много радикални промени в политиките на Комисията. Тя препотвърждава и подкрепя неща, които до голяма степен съществуват, каза проф. шикова.


Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина аниматорът Николай Тодоров
Почина аниматорът Николай Тодоров
Наркобаронът Ел Чапо е осъден на доживотен затвор
Наркобаронът "Ел Чапо" е осъден на доживотен затвор