НОВИНИ

Иран иска подкрепа от Европа за американските санкции

Иран призова за европейски гаранции за подкрепа заради намерението на САЩ да наложат отново санкции върху продажбите на ирански петрол. Вчера президентът Доналд Тръмп публикува в Туитър съобщение с текст "Санкциите идват, 5 ноември". Очаква се 8 вносители да продължат да купуват ирански петрол, обяви американският държавен секретар Майк Помпео, като ги нарече не държави, а "юрисдикции". Засега не е известно кои са те.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:24, 03.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

След новината за новото възстановяване на санкции върховният водач на Иран каза, че властта на Съединените щати е в упадък.

Али Хаменей, върховен водач на Иран: Съединените щати са много по-слаби днес, отколкото преди 40 години, когато беше победата на Ислямската революция.

Извън тази реторика външният министър Джавад Зариф е поискал по телефона съдействие от европейски колеги. Той е чул уверения, че европейският механизъм за улесняване на плащанията за ирански експорт ще бъде задействан в идните дни, твърдят от Техеран. Според дипломати, цитирани от Ройтерс, това ще стане едва в началото на идната година. САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение през май. През август бяха възстановени санкциите за търговията с валута, метали и автомобилния сектор. Сега се връщат санкциите за вноса на ирански петрол.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Целта е да лишим иранския режим от доходи, които той използва, за да сее смърт и разрушения по света.

"Нашата цел е да защитим европейските икономически играчи, които имат легитимни търговски отношения с Иран", посочват в декларация първите дипломати на ЕС и трите европейски държави, които са страни по ядрената сделка с Иран оо 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредиха нов клуб на съюза Сороптимист Интернешънъл в София
Учредиха нов клуб на съюза "Сороптимист Интернешънъл" в София
В НДК се проведе празничният концерт България - земя благословена
В НДК се проведе празничният концерт "България - земя благословена"