НОВИНИ

Иран изрази безпокойство от удължаването на американските санкции

На днешното заседание на съвместната комисия по изпълнение на споразумението за иранската ядрена програма Иран изрази безпокойство от удължаването на американските санкции, заяви след срещата иранският заместник външен министър Абас Арагчи, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:15, 10.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
иран изрази безпокойство удължаването американските санкции

"Мисля, че комисията се отнесе сериозно към безпокойството на Иран. Всички участници в заседанието потвърдиха ангажимента си за изпълняване на задълженията от Съвместния всеобхватен план за действие", изтъкна той. Според Арагчи политическите директори от шестте международни посредници (петте странни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия) са отбелязали, че успешното изпълняване на задълженията по ядрената програма трябва да продължи въпреки трудностите.

Съвместният всеобхватен план за действие беше приет на 14 юли 2015 г. във Виена. На 16 януари 2016 г. започна осъществяването на договореностите от плана. На 15 декември миналата година САЩ удължиха с още 10 години действието на закона за санкциите срещу Иран. Законът позволява на президента на САЩ да налага санкции на онези, които имат отношение към разработването на балистични ракети от Иран, подкрепят тероризма или нарушават правата на човека.

Срещата се състоя малко преди встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Доналд Тръмп на 20 януари. В предизборната си кампания Тръмп заплаши "да скъса" споразумението с Иран, смятано за един от най-големите дипломатически успехи на правителството на Барак Обама, отбелязва Франс прес.

Споразумението изгуби голям поддръжник и от иранска страна след кончината в неделя на бившия президент Акбар Хашеми Рафсанджани, допълва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха демонстрациите в Турция
Забраниха демонстрациите в Турция
Нови пазар и Венец остават в бедствено положение
Нови пазар и Венец остават в бедствено положение