НОВИНИ

От нашия пратеник: В петък на закуска ще знаем отговора на големия въпрос

Референдумът ще определи не само мястото на Острова в обединена Европа, но и бъдещето на милиони европейци. Вотът продължава до полунощ българско време. Утре за закуска британците ни обещават да знаем отговора на големия въпрос - в или извън Европейския съюз.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:00, 23.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

За трети път в историята си британците гласуват в национален референдум. Правили са го през 1975-та - три години след приемането им в Общия пазар, за да се произнесат да останат ли в него. Преди шест години успоредно с местните избори отхвърлиха предложение за алтернативен избор на премиер. Сега обаче допитването е решаващо и за тях, и за обединена Европа.

Ключова за резултата от референдума е избирателната активност. Изборният ден обаче започна с мощна буря, проливни дъждове и гръмотевици.

Нашият кореспондент Владислав Велев заяви, че лошото време пречи в Лондон и в части около британската столица.

Бурята наводни някои от избирателните секции и се наложи те да бъдат преместени в последния момент. Имало е секции, които са открити в гараж и дори в автобус, където местните власти са успели да намерят подходящи условия.

Гласуването върви нормално и до края на деня няма да бъдат съобщавани данни за избирателната активност. Това ще научим малко след полунощ българско време, каза Владислав Велев.

Екзит пол няма да има. В полунощ българско време - 22 британско приключва изборният ден. Тогава започват във всяка една от 382-те области да се броят бюлетините и когато бъдат преброени, се съобщават резултатите.

Очакванията са около 6.30 -7 часа българско време да имаме резултати с много голяма доза сигурност, за да знаем какъв ще е изходът от референдума.

След резултатите от референдума гледайте извънредната пресконференция на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Европейския парламент Мартин Шулц и премиера на Холандия Марк Рюте, който е председател на ротационното холандско председателство. БНТ1 ще я излъчва на живо утре в 10.30 часа.

Вижте включванията на Владислав Велев в емисията ни "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха официално булевард „Трети март“ във Варна
Откриха официално булевард „Трети март“ във Варна
Рестрикции за българските производители на козметика
Рестрикции за българските производители на козметика