НОВИНИ

Италия започна кампания за по-висока раждаемост

Италианското правителство поде кампания за насърчаване на раждаемостта. По данни от 2015 г. Италия е страната с най-нисък ръст на раждаемостта в Европа. Редица гафове в кампанията обаче предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи и протести.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:41, 23.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

"Красотата няма възраст, но плодовитостта има" и "Размърдай се, не чакай щъркела!", са част от призивите за по-висока раждаемост, посрещнати критики, че кампанията е сексистка. Здравно министерство пусна нови листовки и си навлече нови обвинения - този път за расизъм. В реклама за навиците, влияещи на плодовитостта, добрите са илюстрирани с руси бели хора, които стоят на плажа. За лошите са избрани мургави младежи, които пушат нещо съмнително. Министерството организира и специален форум.

Беатриче Лоренцин, министър на здравеопазването на Италия: "Надявам се тази кръгла маса да насочи хората в детеродна възраст към нужната информация".

Други нужди изброиха хората, които поискаха от властите по-добри условия на труд и социални грижи за семействата с деца.

Рикардо Сала: "Ние имаме договори за работа за 2-3 месеца и заплати от 600 до 700 евро на месец. Няма шанс да си купим жилище, а наемите в Рим са около 600 евро на месец. Как да имаме повече деца при тези мизерни условия?"

Възрастовата структура на населението в Италия е белег за сериозна демографска криза, посочват специалистите.

Валтер Ричарди, Висш институт по здравеопазване: "Представете си: едно дете, двама родители и четирима баби и дядовци - три поколения. Вижда се пред какви социални проблеми е изправено това единствено дете".

Сред проблемите пред родителите са високата безработица, зле защитения отпуск по майчинство и малкото забавачници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестото издание на „Балканска черга” беше открито в Шишковци
Шестото издание на „Балканска черга” беше открито в Шишковци
От нашия пратеник: Преди срещата на върха в Австрия
От нашия пратеник: Преди срещата на върха в Австрия