НОВИНИ

Изборна победа за Хизбула в Ливан

Шиитското движение Хизбула печели повече от половината депутатски места след първите парламентарни избори в Ливан от близо десет години. Вотът премина при рекордно ниска активност - 49.2%. Премиерът Саад Харири призова света да гледа позитивно на изборния резултат.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:50, 07.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Подкрепяното от Иран движение Хизбула и неговите съюзници получават 67 от общо 128 места в парламента. Така считаната от Съединените щати и Израел за терористична шиитска групировка засили позициите си в Близкия изток още повече. Симпатизанти на Хизбула празнуваха по улиците до малките часове на нощта.

Аднан Хараке, жител на Бейрут: С този вот определихме бъдещето на Ливан. Вярвам, че резултатите отразяват волята на гражданите. Страната ни беше изпаднала в политическа и икономическа криза. Надявам се сега управляващите да спазят обещанията си.


;

Първите от десетилетие избори за парламент, преминаха при рекордно ниска активност - малко над 49%. Макар и позициите на досегашния премиер Саад Харири да са отслабени, празненства имаше и в лагера на сунитите.

Саад Харири, премиер на Ливан: Протягам ръка към всички ливанци - нека заедно работим в името на политическата стабилност и подобряването на качеството на живота в страната ни.

Ръководните постове трябва да бъдат разпределени между представители на различните религиозни общности, като премиерът да бъде сунит. Очаква се Харири да остане на поста си и да управлява в коалиция с Хизбула и съюзниците й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 35 от блокираните на летището в Рим  българи са настанени в хотел
Около 35 от блокираните на летището в Рим българи са настанени в хотел
Натоварен трафик по пътищата в последния от трите почивни дни
Натоварен трафик по пътищата в последния от трите почивни дни