НОВИНИ

Поставиха табели за американското посолство в Ерусалим

В Ерусалим се появиха първите табели към посолството на Съединените щати, което ще бъде открито на 14 май. Президентът Доналд Тръмп обяви решението в края на миналата година. За Израел то е закъсняло признание на историческата действителност. Според палестинското ръководство това е кулминация на произраелското пристрастие на администрацията на Тръмп.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:35, 07.05.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Посолството на САЩ в Ерусалим се открива идната седмица, но вече се появиха табели към сградата. Церемонията е в деня, когато се честват 70 години от създаването на държавата Израел.

Преместената от Тел Авив дипломатическа мисия ще се помещава в комплекса на консулството, докато построят сграда за нея.

Дни преди откриването отново нараства напрежението около спорното решение на Доналд Тръмп. Израел смята Ерусалим за своя вечна столица и кметът на града Нир Баркат благодари на Тръмп за историческото решение. Палестинците държат Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата им държава. Тяхното ръководство призова за бойкот на откриването.

Повечето държави, отхвърлиха решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Статутът на Свещения град трябваше да бъде обект на специални преговори между Израел и палестинците, до които така и не се стигна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварен трафик по пътищата в последния от трите почивни дни
Натоварен трафик по пътищата в последния от трите почивни дни
Ремонтът на улица Граф Игнатиев започна от площад Гарибалди
Ремонтът на улица "Граф Игнатиев" започна от площад "Гарибалди"