НОВИНИ

Избягалите затворници от Стара Загора са молдовци, осъдени за взрив на банкомати

Двама молдовски граждани са избягалите от затворническо общежитие в Стара Загора. Инцидентът е станал вчера следобед. Избягалите са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те заедно с 23-годишния Дионис Коджукаро са осъдени за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. Присъдата им е 4 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим.

bnt avatar logo
от БГНЕС
08:40, 25.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
избягалите затворници стара загора молдовци осъдени взрив банкомати

Избягалите затворници са настанени преди 7 дни в общежитието, след като са прекарали една година в ареста.

При пълно взаимодействие с органите на МВР е обявена тревога, като лицата са пуснати за общонационално издирване.

От Министерството на правосъдието съобщихa, че в Затворническо общежитие от открит тип служителите от надзорно-охранителния състав са констатирали, че двама лишени от свобода са осъществили бягство чрез преодоляване на охранително съоръжение.

Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие: Молдовските граждани бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в разумен срок трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София. Тези писма по наша информация са били разписани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказанието към открит тип общежитие към Софийския затвор. Точно не може да локализираме часа, това е промеждутък между 15 и 15:30 ч, когато виждаме, че тях ги няма и съответно предприемаме действия по горещи следи, връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета. Направихме цяло претърсване на района, може би около 2-3 часа с помощ и от корпуса на затвора, с инспектора по охраната на затвора, с всички лица, които са заети по тези мероприятия.
;

Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Сънародникът им казал пред разследващите, че не знае нищо за плана им.

Третият молдовски гражданин в обясненията си посочва, че в последните 2-3 дни са били във влошени отношения, не са споделили с него нищо.

"Не можем да разберем, тъй като те общуват помежду си те си говорят на румънски език. Когато общуват с българите със затворниците, говорят на развален руски, български", добави Димитров.

Издирването продължава. По случая е образувано досъдебно производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу изграждане на депа за опасни отпадъци в созополското село Атия
Протест срещу изграждане на депа за опасни отпадъци в созополското село Атия
Евакуираха туристи от гръцкия остров Самос заради пожар
Евакуираха туристи от гръцкия остров Самос заради пожар