НОВИНИ

Изравнени позиции след парламентарните избори във Финландия

Изравнени позиции на социалдемократите и крайната десница във Финландия. Вчера в страната се проведоха парламентарни избори с участието на десет политически формации.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:35, 15.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Финландците гласуваха за нов парламент. Социалдемократите печелят 40 места от общо 200 депутатски мандата.

Анти Рине, лидер на Социалдемократическата партия: "Надявам се резултатът ни да е 20 или повече процента. Най-вероятно ще имаме най-много места в парламента и най-висок процент. За първи път от 1999 г. Социалдемократическата партия е партията на министър-председателя."

С почти равен резултат и само едно място по-малко е крайната десница. Това сочат резултатите при 99% преброени бюлетини.

;
Юси Хала-ахо, партия "Финландците": "Благодаря ви за невероятната работа и дух! Нашата партия преодоля кризата от преди половин година. Няма от какво да се срамуваме. Имаме прекрасни кандидати и програма."

Партията Финландски център на досегашния премиер Юха Сипиле е на четвърто място с 31 места, а нейният коалиционен партньор - Националната коалиционна партия - 38.

Въпреки малката разлика, лидерът на социалдемократите Анти Рине обяви победа. Преговорите за ново правителство се очаква да продължат седмици, но той заяви, че ще се опита да състави правителство преди края на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавният секретар на САЩ е на посещение в Колумбия
Държавният секретар на САЩ е на посещение в Колумбия
Започва кампанията за прием на първокласници в столичните училища
Започва кампанията за прием на първокласници в столичните училища