НОВИНИ

Политически реакции у нас за ситуацията в Македония

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев свика извънреден председателски съвет, който ще обсъди изготвянето на обща декларация на парламента по повод ситуацията в Македония. Съветът ще заседава след края на парламентарния контрол. Ето и останалите политически реакции от нашата страна до този момент.

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 28.04.2017
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Ради Найденов - служебен министър на МВР: Действително тези процеси будят загриженост у нас. Македония е близка съседна държава и не е възможно да бъдем несъпричастни към това, което се случва там. Ние никога няма да приемем формата на насилие или насилие под какъвто и да е друг начин упражнен в политическия живот като средство за разрешаване на проблемите. Необходим е диалог, необходима е защита на интересите на хората в духа на европейските решения на такива спорове. Това е нещо, което е преживявала и Централна и Западна Европа в по-отдалечен период от време. Считам, че нашата позиция е последователна, стабилна и смятам, че е добрата основа за развитието на отношенията със съседните държави.
Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Като всички и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония и много внимателно, без намеса във вътрешните им работи ги призовах всичките да намерят политически изход от тази криза. Тя тлееше години наред и тук чувствата - емоционалните на лидерите на партиите трябва да останат на второ място. Защото зад тях стоят много хора и виждате вече омразата е голяма. Така че се надявам да се намери политически изход, настоявам затова. Македония върви и ние като държава ни е жизненоважно да запази и цялостта си и да продължи по пътя и на евроатлантическата интеграция.
Красимир Каракачанов - съпредседател на Обединените патриоти: Ситуацията в Македония е тревожна. Не съм съгласен с констатацията на служебното правителство, че непосредствена опасност за България няма. Има. Припомням - когато беше големия граждански сблъсък в Македония през 2000 - 2001 година - имаше опасност в България да влязат 100 000 албански бежанци, имаше и подобен натиск върху България да ги приеме. Тогавашното българско правителство отказа. Всеки един граждански конфликт, всеки един междуетнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион. От тази гледна точка позицията на България трябва да е ясна и категорична - България е гаранта за териториалната цялост и независимостта на Република Македония.
Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Тук в българския парламент в парламентарна република е мястото, където трябва да изготвим обща национално отговорна позиция в защита на националния интерес на България и всички заедно да я отстояваме. Ние лесно слагаме разделителни линии, но точно днес става въпрос за нещо, което стои над нас и това е националната сигурност на родината ни. Всички декларирахме готовност за национално съгласие, когато става въпрос за България. Да видим сега дали тези думи могат да преминат в действия и да поставим на първо място и над себе си отечеството.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: ДПС със загриженост и безпокойство следи събитията в съседна Македония. Случващото се там е логично следствие от процесите, които текат в тази страна и не само в Македония, а и в други държави от региона. ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак е опасен за всяка държава,а на Балканите взривоопасен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски ученици вдъхнаха нов живот на старите вещи
Русенски ученици вдъхнаха нов живот на старите вещи
От нашите пратеници: Полиция е отцепила района пред парламента в Скопие
От нашите пратеници: Полиция е отцепила района пред парламента в Скопие