НОВИНИ

Кабинетът на Германия поставен на карта - ще се разберат ли Меркел и Зеехофер

Политическото управление на Германия днес обсъжда бъдещето на коалицията и на страната, след като стабилността им беше поставена на карта заради споразумението в Брюксел за мигрантите. В преговорите между управляващите съюзници залог е оставката на вътрешния министър Хорст Зеехофер, който предложи да подаде оставка като министър и като председател на своя Християнсоциален съюз, ако канцлерът Меркел не направи отстъпки.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
08:41, 02.07.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

В малките часове на деня Хорст Зеехофер все пак се остави да бъде уговорен да задържи оставката си, за да проведе един последен разговор с Ангела Меркел. Така че, оставката му не е оттеглена, тя продължава да стои и по-скоро е отложена, обясни в ефира на "Денят започва" специалният пратеник на БНТ в Берлин Мария Стоянова.

Канцлерът Меркел е поставена в ситуация, в която от нея ще зависи бъдещето на коалицията и управляващите, както и стабилността на парламента, а от там и на Европа.

;

В случай на разрив между двете партии, за управлението в Германия би имало няколко възможности. Очаква се Меркел да използва един дисциплиниращ механизъм и да поиска вот на доверие.

От друга страна, тя може да се привлече друг коалиционен партньор, като вече има сигнали и знаци, че Зелената партия е готова да се включи в управлението.

Остава и възможността депутатите от Бундестага да решат да премахнат Меркел. Как немските политици ще решат политическия ребус на властта - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата на върха за имиграцията - коментар на Ивайло Дичев и Тончо Краевски
След срещата на върха за имиграцията - коментар на Ивайло Дичев и Тончо Краевски
Историческа победа на левицата на президентските избори в Мексико
Историческа победа на левицата на президентските избори в Мексико