НОВИНИ

Как работи новата система за регистриране на превозни средства?

Вече седмица регистрацията на пътни превозни средства се извършва по нови правила. Промени в Закона за движени по пътищата въведоха нова система за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез нея служителите на МВР получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време. Днес пускането ѝ се обнародва в държавен вестник.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:17, 02.03.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

С промяната в правилата, хората, които продават автомобилите си, вече не са задължени да представят пред „Пътна полиция“ договор за покупкопродажба. Процедурата се прави от нотариусите.

Галя Николова, „Пътна полиция“: Това става по електронен път след сключване на сделката при нотариуса. Прилючва сделката при нотариуса. При нас задължение има да дойде само новият собственик, който е длъжен да ни представи личната карта, платежното нареждане за извършената услуга и копието на договора. Услугата става много бързо, в рамките на 5 минути вече е извършена пререгистрацията. Следва ламиниране на талона и връчване на гражданите.
;

Коментар на комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара:

;

Новата услуга се извършва единствено от нотариусите, които притежават квалифициран електронен подпис. В общата информационна система с Пътна полиция, те могат да проверяват данни в регистрите, свързани само с конкретната сделка. Владимир Кръстев е сред първите получили талон, след въвеждане на системата „Единство“.

Владимир Кръстев: Лично аз бях много изненадан, че при покупката още при нотариуса провериха дали има някакви проблеми с колата - запор или някакви други проблеми, което не знаех, че се прави. Бях чувал, че има само като идея, но реално се случи. В случая аз купих кола от познати и нямах такива притеснения, но честно казано съм доволен, защото можеше да е случайна кола и да има някакви проблеми. Вероятно като всяко ново нещо ще има нужда от изчистване, но в моя случай стана бързо.

От Камарата на нотариусите са категорични, че услугата не оскъпява сделките и таксите за прехвърляне на кола са същите - между 50 и 60 лева. Няма увеличение и на държавната такса.

Емил Манов: Като цена - аз попитах дали има някакво оскъпяване. Не. Услугата е като в КАТ - нещо между 11 или 13 лв., не си спомням.

Новият регламент важи само при сделки с вече регистрирани у нас превозни средства, на които не се налага смяна на регистрационният номер. Автомобилът трябва да е преминал технически преглед и да има сключена застраховка "Гражданска отговорност".

Галя Николова, „Пътна полиция“: Тази услуга е предоставена само за промяна на собственост в същия регион. Не може от друг окръг и автомобили, които имат някакви промени по самите автомобили. Системата работи от скоро, но за нас е облекчение. Надяваме се и за гражданите. Към момента не са констатирани проблеми.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелството за регистрация на моторно превозно средство, а новият собственик да може да го получи по пощата.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 хил. души годишно
Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 хил. души годишно
Холивуд е в трескава подготовка за Оскарите - дори с менюто
Холивуд е в трескава подготовка за Оскарите - дори с менюто