НОВИНИ

Българска живопис - избрано от частни колекции

Частни колекционери отварят фондовете си, за да ни покажат една необикновена изложба в навечерието на 3 март - "Българска живопис от първата половина на 20 век". Зад това заглавие стоят години, посветени на издирване и събиране на платна на големите майстори на изобразителното изкуство на България. Организацията на самата изложба е финансирана от Национален фонд "Култура" в контекста на Българското европредседателство.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
22:42, 01.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Първата половина на 20 век е време, в което се пресичат сложни тенденции в изкуството. Много от българските художници са учили в чужбина и картините им в тази изложба могат да бъдат гордост за всеки световен музей. Те са неразделна част от духовната биография на Европа, казва проф. Стефанов.

проф. Валери Стефанов, председател на Съюза на колекционерите в България: Много често говорим за държава на духа, но държавата на духа винаги може да се срине и да се превърне в държава на бездуховността. И в този смисъл подобни прояви по подобни събития са укрепване на държавата на духа, ако използваме един стар образ на акад. Лихачов.

Някои от платната са откупувани от търгове в чужбина - като тези на Жул Паскен, Никола Танев, Кирил Цонев. Много от работите са откритие - този "Пейзаж от Босфора" на Дечко Узунов и тази "Тайна вечеря" на Мърквичка виждаме за първи път. А двете Зафирки на Златю Бояджиев могат да бъдат наречени съвършени.

акад. Светлин Русев - художник и колекционер: И тука колекционерите показаха, че нивото на българския колекционер не е на частник от времето на социализма, но е професионално във всяко едно отношение. Това е една грижа за нашето наследство и съхраняването, на което мисля, че би трябвало малко по-сериозно внимание и държавата да обърне.

Изложбата ще бъде отворена един месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер: ЕС ще реагира твърдо, ако САЩ наложат вносни мита за стоманата и алуминия
Юнкер: ЕС ще реагира твърдо, ако САЩ наложат вносни мита за стоманата и алуминия
Промишленият индекс ​Дау Джоунс спадна с над 500 пункта
Промишленият индекс ​Дау Джоунс спадна с над 500 пункта