НОВИНИ

Как ще се реши демографската криза?

За 100 години средната продължителност на живота в Европа се е увеличила два пъти - от 40-45 години в началото на 20-ти век до над 80 години днес. Очаква се в скоро бъдеще Италия да достигне 90 години. Само за век и половина хората над 65-годишна възраст ще нараснат със 100 % и ще станат 100 млн. души. Това са данни на учените от Софийския университет, изнесени днес. Изводите са, че в последните 50 години в света се осъществява революционен процес, който е нов за цялата човешка история. Раждаемостта спада и населението застарява, а България също е част от този процес.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:55, 06.07.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Да се стимулират българските семейства да отглеждат трето дете и да се работи за привличането в страната ни на българите от диаспората ни в чужбина - това са част от мерките за преодоляване на демографската криза, обявени днес от вицепремиера Валери Симеонов на дискусия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според учените по-вероятно е кризата да се реши по втория път - чрез привличане на българите от чужбина и спиране на процеса на „изтичане на мозъци“.

Всяка година българите намаляват с над 42 хиляди души. Данните изнесоха учените от Софийския университет. Вицепремиерът Симеонов каза, че „ако държавата иска да промени това, трябва да поеме финансова отговорност“. Първите мерки, според него, вече са взети с падането на ограничението за инвитро процедурите. Семействата ще бъдат стимулирани финансово и да отглеждат трето дете.

;
Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика: Семейството фактически да бъде изцяло облекчено при отглеждането на децата, такси за детска градина, защо не и съответните помощи за дрехи, за учебни помагала и т.н. - това, което да даде възможност на българското семейство да не поема допълнителна тежест, а напротив - да бъде насърчавано.

Тъй като броят на семействата с три деца е много малък, Симеонов смята, че мярката ще срещне разбиране от Правителството и ще залегне в стратегическата програма за управление. Предвиждат се и безлихвени жилищни кредити за младите семейства.

Според учените обаче увеличаването на раждаемостта е труден процес и по-скоро демографските проблеми ще се решат като привлечем българите от чужбина.

доц. д-р Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географски факултет, СУ: Това е реален ресурс и резерв, който може да бъде използван за подобряване не само на демографската, но и на цялата социалноикономическа ситуация в България.

3,5 млн. души от историческата ни диаспора са в Македония, Западните покрайнини, Украйна, Молдова.

Петър Харалампиев, председател на Агенцията за българите в чужбина: Има огромен интерес на българските работодатели от хора от тези общности. Над 6 хиляди българи от Бесарабия, Украйна и Молдова се включиха тази година и работят в България, най-вече в областта на туризма.
;

Трябва да се използва и потенциала на още 3,5 млн. българи т.н. „нови емигранти“, които са по целия свят. Като част от това ще се стимулират студентите ни в България и чужбина.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика: Държавата може да си позволи да осигури стипендии на тези хора, така че те да имат задължението да се върнат и да прилагат своите знания в България.

Друга мярка е профилактика на здравето на възрастните хора, която да осигури удължаване на живота им. „В момента мерките са на етап научно обсъждане“, каза още Симеонов. Има стратегия за преодоляване на демографската криза от 2012-та, но тъй като не дава добри резултати, ще бъде коригирана като вече се търси съдействието на БАН и Софийския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от пострадалите във верижната катастрофа са с опасност за живота
Двама от пострадалите във верижната катастрофа са с опасност за живота
Кино в Зоопарка за пръв път в София
"Кино в Зоопарка" за пръв път в София