НОВИНИ

Как Тръмп ще промени лотарията за "Зелена карта"?

Американският президент Доналд Тръмп беше обвинен от опонентите си в Конгреса, че с нападките си за лотарията за "Зелена карта" популистки разединява американците вместо да изведе САЩ от кризисния момент. Според Тръмп, елиминирането на лотарията би намалило драстично броя на терористичните актове.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
22:05, 02.11.2017
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Терористът Саипов, който уби 8 души в Манхатън, е пристигнал в Съединените щати от Узбекистан през 2010 година. Зелената си карта е спечелил в лотарията по Програмата за разнообразяване на имигрантския поток. И президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че според него именно тази лотария е в основата на проблема с ислямисткия терор в Америка.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Ще поискам от Конгреса незабавно да се заеме да ни отърве от тази програма. Програма за разнообразяване на имигрантския поток! Звучи хубаво. Но не, не е хубаво!"

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи, че Тръмп настоява за премахване на лотарията още от предизборната си кампания, но досега не успява да си осигури необходимата подкрепа в Конгреса.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Демократите ни спират! Защото са обструкционисти! Не искат да направят това, което е правилно за страната ни."

Тръмп назова поименно лидера на демократите в Сената Чък Шумър, който е бил един от инициаторите на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток, влязла в сила с подкрепата и на републиканците още през 1990 година. Шумър обаче беше и в групата законодатели, които през 2013-а се опитаха да прокарат поправка за отмяна на лотарията. Сенатът тогава я прие, но доминираната от републиканците Камара на представителите я блокира.

Линдзи Греъм, сенатор от Републиканската партия: "Първо, сенатор Шумър е "за" отмяната на лотарията. Бях с него в групата от 8 вносители на поправката, която не беше приета, но, господин президент, процесът на отмяна на тази система сега ще отнеме много законодателно време. Трябват конкретни действия за настоящия случай."

Самият Шумър заяви, че отдавна не обръща внимание на личните нападки от Тръмп, но все пак разкритикува президента:

Чък Шумър, сенатор от Демократическата партия: "Винаги съм вярвал, че Америка печели от имиграцията. Вярвам го и днес. А президентът Тръмп, вместо да политизира и да разделя Америка, както изглежда вече прави винаги при национална трагедия, трябва да ни обедини и да се концентрира върху истинското решение - повече финансиране за борбата с тероризма, след като го оряза в проектобюджета си."

Критиците на Тръмп посочват, че годишно Съединените щати дават зелени карти на около 1 милион имигранти и че едва 5 процента от тях - по 50 000 на година, получават шанс благодарение на лотарията.

Освен това преди нападението в Ню Йорк тази седмица само един терористичен акт на американска земя е бил извършен от такъв късметлия.

През 2002 година египтянин убива двама души пред клона на израелска авиокомпания на международното летище на Лос Анджелис. Статистика сочи, че огромното мнозинство от извършителите на джихадистки нападения в Съединените щати са радени и радикализирани там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британски министър подаде оставка заради непристойно поведение
Британски министър подаде оставка заради непристойно поведение
Лудогорец изпусна победата срещу Спортинг Брага
Лудогорец изпусна победата срещу Спортинг Брага