НОВИНИ

Белгийският ход на Пучдемон и как беше приет в Барселона и Мадрид?

Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон отново застана под светлината на прожекторите, този път не в Барселона, а в Брюксел. На пресконференция в зала на метри от европейските институции, Пучдемон заяви, че е в Белгия не за политическо убежище, а за да говори свободно и че неговото правителство остава законната власт в Каталуния, но че ще признае резултатите от регионалните избори на 21 декември.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Теодора Гатева
20:23, 31.10.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Карлес Пучдемон, уволнен премиер на Каталуния: При какво условие бих се върнал в Каталуния? Тук търсим гаранция, каквато нямаме в този момент в Каталуния и Испания. Те не искат правосъдие, а отмъщение. Ние не искаме да избягаме от отговорностите си във връзка със закона. Искаме да имаме юридически гаранции в европейски контекст. Защото сме европейски граждани. Реших да дойда не в Белгия, а в Брюксел. Това е важна разлика. Защото за нас Брюксел е столицата на Европа. Настоявам, че това е европейски въпрос.
;

Минути след пресконференцията на Пучдемон представител на испанското правителство заяви, че Мадрид няма да коментира изявленията му - нито в този, нито в който и да било друг случай. Енрик Мильо, представителят на испанската власт в Каталуния пък каза, че привържениците на независимостта имат пълното право да отстояват гледната си точка, но трябва да ги правят само в рамките на закона.

В момента в Мадрид се провежда извънредно заседание на кабинета "Рахой". Централната власт управлява Каталуния вече втори ден и както изглежда, преходът на властта до момента тече гладко. Заминаването на Пучдемон в Белгия беше коментирано от мнозина като не съвсем мъжка постъпка, привържениците му обаче отново засвидетелстваха подкрепата си.

Пол Хил, жител на Барселона: "Мисля, че решението да замине за Европа, за сърцето на Европа, е интелигентно и правилно. По този начин няма да компрометира работата на държавните служители, а на испанското правителство няма да му се налага да прибягва до насилие. Умен ход на Пучдемон."

И докато Пучдемон говореше в Белгия, испанският Конституционен съд отмени декларацията за едностранна независимоста на Каталуния, гласувана от местния парламент миналия петък. От Върховния съд на Испания съобщиха, че на 2 и 3 Ноември призвани да дадат показания по казуса са редица каталунски политци.

Вчера испанската прокуратура поиска от съдебните власти да повдигнат обвинения в подбудителство към неподчинение, разхищение на държавни средства "и свързани престъпления" срещу Карлес Пучдемон и приближените му. Забележителното е, че според последен сондаж на Центъра за изследване на общественото мнение към Каталунското правителство, че привърженциците на независимостта се увеличават - от около 42% преди две седмици на 49 на сто, като статистическата грешка е в рамките на 3%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители с петиция срещу претъпканите групи в ясли и детски градини в София
Родители с петиция срещу претъпканите групи в ясли и детски градини в София
Проверки на трудовите инспектори преди началото на зимния сезон в Банско
Проверки на трудовите инспектори преди началото на зимния сезон в Банско