НОВИНИ

И чайките дойдоха в София

Все по-често софиянци се събуждат от птичи хор, който носи усещане за морски бриз и сини вълни. Чайки трайно се заселиха в столицата и с това разбиха на пух и прах представите ни, че са морски птици. Какво ги води към София и чайки или гларуси обитават покривите на столицата - репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
11:55, 26.06.2016
14599
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Морски, морски - колко да са морски? Без сантимент и никаква принуда, чайките с лекота сменят морския бряг с жълтите павета. Съвсем буквално.

Димитър Градинаров - орнитоглог, Българско дружество за защита на птиците - Те са много адаптивни. Използват трудно достъпни места, които не се посещават от хора и в този случай покривите на високите сгради в центъра на София са особено подходящи. Използват сградите като високи скали, например.

Над жълтите павета кръжат вече няколко поколения софиянци. С адресна регистрация Дондуков 2, дори 1.

Димитър Градинаров - Точно на хотел Шератон, зад надпис София имаме сигурно гнездене на чайките. Вижда се една млада птица и две възрастни птици...
М. Ч. - Наличието на млада птица е доказателство?
Димитър Градинаров - Сигурно доказателство, че тук се размножават, в центъра на София. На тях не им трябва голямо гнездо ... събират материал, правят струпване на нещо като гнездо, така да се каже, но всъщност е доста непретенциозно.
М. Ч. - Достатъчно е да не се сурне яйцето!
Димитър Градинаров - Да, точно така.

На покривите се чувстват по-добре, дървета не им трябват. И това ги прави идеални граждани. Пък и нямат никакви претенции към храната - дали ще хапнат риба или пица на парче, ракообразни или гризачи.

Димитър Градинаров - Те се хранят практически с всичко, което намерят. Най-вече с храна от животински произход, когато например има оран, те могат да се хранят с гризачи, с червеи, дори с малки птици.

И са същите чайки, на които някои викат гларуси. Защото както във Варна или Бургас, така и в София няма никаква разлика между гларусите и чайките. Гларусът не е мъжкия на чайката, а е другото ѝ име. На латински. Където всички чайки са ларуси. Г-то е за благозвучие.

Димитър Градинаров - Лично мен много най-много ме забавлява, че обикновено хората спорят кое е гларус и кое е чайка , кое е мъжко, кое е женко. Обикновено объркването идва от това, че младите са доста различни.и ги възприемат като различни видове. Но всъщност кафявите чайки и гларуси са младите чайки.

Присъствието на чайки в София става за сметка на враните. И те всеядни и с подобни размери, чайките постепенно ги изместват и заемат тяхната ниша. А и враните са в малко по-неблагоприятно положение - за гнездене им трябват дървета. И въпреки че чайките се чувстват добре тук и практически нямат врагове, едва ли числеността им ще стане по-голяма.

Димитър Градинаров - Възможно е да станат повече, но в никакъв случай няма да станат с тази численост, която са в морските ни градове, Варна или Бургас, примерно защото няма море, няма толкова много риба.

И този звук е единственият, който ги издава. И хал хабер си нямат, колко копнеж отключват за морски вълни и солена романтика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече приходи в Слънчев бряг след проверките на НАП
Повече приходи в Слънчев бряг след проверките на НАП
Как филм за деца с диабет трогна журито на Арлекин 2016
Как филм за деца с диабет трогна журито на "Арлекин" 2016