НОВИНИ

Калуди Калудов чества 40 години на сцената с операта "Палячи"

Тази вечер под купола на цирк "Балкански" Старозагорската опера представя своя спектакъл на "Палячи". Представлението е бенефис на световноизвестния ни тенор Калуди Калудов. С ролята на Канио той отбелязва своите 40 години на сцената. Репортаж на Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:00, 19.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Операта "Палячи" е един достоверен образ на живота на артиста. Историята за трупа комедианти съвсем естествено е приютена под шапитото на цирк "Балкански". Идеята за този спектакъл отдавна е мечта за тенора Калуди Калудов, а режисьорът Огнян Драганов се оказва точният човек, който приема да я превърне в реалност.

Огнян Драганов, директор на Държавната опера в Стара Загора: Това, което стоеше пред нас беше нито едно от изкуствата да не доминира тъй като, ако мога така да се изразя, операта е малко по-шумното изкуство, а пък циркът е малко по-бързото и по-динамичното изкуство в това съчетание.

Едва ли ролята на тъжния клоун Канио е коронната партия в 40 -годишната кариера на Калуди Калудов. Той обаче има друг аргумент, за да я избере за своето честване

Калуди Калудов: Един шеф на театър, който води своя малък театър от село на село...и в края на краищата той изкарва прехраната на тези артисти, аз мисля, че днешното ни ежедневие е много свързано с тази опера и че в повечето случаи театрите повече мислят как да изработят заплатите на своите работници, отколкото да правят шедьоври.

Плачещият клоун, който трябва да разсмива публиката си, докато страда за загубената си любов и потъпканите си чувства, е метафора за смисъла на самото изкуство, в което най-красивите и ценни шедьоври често се раждат с цената на болката и загубата на нещо истински скъпо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са пострадали при дерайлирането на влака в Кресненското дефиле
Четирима души са пострадали при дерайлирането на влака в Кресненското дефиле
Балканските омбудсмани на среща в София
Балканските омбудсмани на среща в София