НОВИНИ

Категорична победа за холандския премиер Марк Рюте на изборите

Категорична победа за партия на премиера Марк Рюте в Холандия и далеч по-слаб от очакваното резултат за крайнодесния Герт Вилдерс. "Отхвърлихме вредния вид популизъм" - триумфира Рюте, който ще бъде начело на страната за трети мандат. Неговата партия печели 31 от 150 места в парламента, а тази на Вилдерс - 20. Безпрецедентно висока избирателна активност - 80 процента от холандците се явиха пред урните.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:37, 16.03.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Патриотичната пролет на Герт Вилдерс няма да се състои.

Марк Рюте, министър-председател на Холандия: "Това е вечер, в която Холандия - след Брекзит и след американските избори, каза "стоп" на грешния вид популизъм. Холандците отговориха с две послания - че не трябва да експериментираме, и че трябва да продължим политиката, с която да създадем силна икономика.
Герт Вилдерс, лидер на "Партия на свободата": "Аз съм готов да се боря. Ние сме един от победителите в тези избори, но бих предпочел да бъдем най-голямата партия. Жалко е, че не успяхме да го постигнем. Ще трябва да изчакаме до следващите избори. Но, въпреки това, ние не сме губеща партия - спечелихме четири-пет места повече. Трябва да сме горди от този резултат."

Окончателните резултати ще бъдат обявени следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция заплашва с отмяна на споразумението за мигрантите
Турция заплашва с отмяна на споразумението за мигрантите
Дарителска кампания на историческия музей в град Дупница
Дарителска кампания на историческия музей в град Дупница