НОВИНИ

Хилари Клинтън събра нужния брой делегати за номинация

Бившият държавен секретар на САЩ и претендент за президентския пост Хилари Клинтън разполага вече с необходимия брой делегати, за да получи номинацията на Демократическата партия.

bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 07.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Издигането на кандидатурата става на общонационален конгрес на демократическата партия, който ще се състои във Филаделфия, щата Пенсилвания между 25 и 28 юли. За да може да се кандидатира за поста президент от името на демократите, претендентът трябва да получи подкрепата на обикновено мнозинство делегати на конгреса, т.е. 2 хиляди 383 гласа от общо 4 хиляди 765 възможни.

Клинтън обаче не бърза да се радва, тъй като се опасява от демобилизация на последния "супер вторник" на първичните избори в 6 щата, включително и Калифорния, където нейният съперник Бърни Сандърс се надява да изтръгне символична победа.

Хилари Клинтън: "Трябва да ви кажа - според новините, сме на крачка от безпрецедентен исторически момент. Но пред нас има още доста работа - нали така? Утре предстоят избори в шест щата и трябва да се борим за всеки глас, особено тук, в Калифорния."

След съобщенията, че Хилари е събрала достатъчен брой гласове за номинацията, сенаторът от Вермонт изрази публично възмущението си, като заяви, че победата не може да бъде приписвана на някого преди конгреса на демократите във Филаделфия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Втори кръг от изслушванията за поста генерален секретар на ООН
​Втори кръг от изслушванията за поста генерален секретар на ООН
Манолова представя пакет от законодателни предложения за работата на съдилищата
Манолова представя пакет от законодателни предложения за работата на съдилищата