Хиляди хървати протестират срещу Истанбулската конвенция

Хиляди привърженици на крайната десница в Хърватия участват в демонстрация в центъра на Загреб срещу международна конвенция, която според тях индиректно легализира еднополовите браковете и дава права на транссексуалните, съобщи АП.

от БТА
18:16, 24.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
хиляди хървати протестират истанбулската конвенция

Протестиращите пеят патриотични песни и скандират лозунги срещу дясноцентристкото хърватско правителство заради това, че одобри т. нар. Истанбулска конвенция, която бе приета от Европейския съвет през 2011 г. , но все още не е ратифицирана от хърватския парламент.

Хърватската консервативна опозиция и католическата църква, организаторите на днешния протест, казват, че са за борбата с насилието срещу жени и домашното насилие, което е главна точка в конвенцията, но са срещу въвеждането на "трети пол" в обществото.

"Мисля, че това е повратна точка за Хърватия, когато трябва да решим дали страната ще избере запазването на семейството и традиционните ценности, или ще тръгне по друг път, наложен отвън, от Брюксел, или като това, което виждаме в Канада, където ще има родител 1 и родител 2 вместо майка и баща", казва Кристина Павлович, организатор на протеста.

От присъединяването си към ЕС през 2013 г. Хърватия се движи към консервативната крайна десница.

Ръководството на Хърватската католическа църква заяви преди шествието, в което участват около 10 000 души, че всички, които подкрепят Истанбулската конвенция, вече няма да бъдат смятани за вярващи, посочва АП.

"Те казват, че сме изостанали, защото вярваме в Бог", казва Гордана Турич, бивш депутат от управляващата партия. "Истанбулската конвенция е срещу християнството".

Няколко по-малки контрапротеста бяха организирани по маршрута на шествието, но до сериозни инциденти не се стигна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Американските служби разширяват следенето в интернет
Американските служби разширяват следенето в интернет
Германия подкрепя премахване на принципа на единодушие в ЕС
Германия подкрепя премахване на принципа на единодушие в ЕС