НОВИНИ

Хърватският парламент обсъжда вот на недоверие на правителството

В този час се очаква да бъде гласуван вотът на недоверие към хърватското правителство, след днешните бурни дебати в парламента. Предизвика го скандалът с „АгроКор“ - най-голямата компания за търговия на дребно в Хърватия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:01, 10.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
хърватският парламент обсъжда вот недоверие правителството

Това е третият вот на недоверие за премиера Андрей Пленкович. Обвиненията са за непрозрачни действия в кризата с „АкроКор“, която затъна в дългове и през април беше поета от държавата, за да не фалира. Това би било фатално за икономиката на страната и за десетки хиляди работни места. Договорен е заем с кредиторите, но опозицията твърди, че условията са неясни и облагодетелстват някои от тях. Лидерът на социалдемократите говори за ликвидиране на корупционния октопод, а премиерът отхвърли обвиненията.

Давор Бернардич, лидер на Социалдемократическата партия: Как можаха да спрат търговията с акциите на „АгроКор“? Търсим отговорност от всички, които са замесени в процеса около компанията.
Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия: През целия процес правителството действаше отговорно, законно, в съответствие с Конституцията. Кризата с „АгроКор“ несъмнено е една от най-дълбоките в Хърватия, откакто тя доби независимост.

Собственикът на „АгроКор“ Ивица Тодорич беше обявен за международно издирване и преди дни се предаде на полицията в Лондон. Той е освободен под гаранция от 100 000 британски лири и през април ще бъде гледано дело за неговата екстрадиция в Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шахо - историята на бежанеца, който изпревари войната и се озова в театъра
Шахо - историята на бежанеца, който изпревари войната и се озова в театъра
Мери Хокадей, BBC: Предпочитаме да сме точни и бавни, а не бързи и да сгрешим
Мери Хокадей, BBC: Предпочитаме да сме точни и бавни, а не бързи и да сгрешим