НОВИНИ

Китай обяви 8-процентно увеличение на военния си бюджет

Китай обяви увеличение увеличение с 8% на военния бюджет. Новината обяви премиерът Ли Къцян в началото на ежегодния Народния конгрес, който започна днес в Пекин.Очаква се в рамките на двуседмичния Конгрес да бъде премахнато ограничението от два мандата за президента, което ще превърне Си Дзинпин в най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:33, 05.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Около 3 хиляди делегати пристигнаха в Пекин за Народния конгрес. Всички те представляват китайските провинции и региони, технически са избираеми, но в действителност са назначавани от Комунистическата партия. На Народния конгрес по традиция се гласуват вече взети от Комунистическата партия решения.

Делегатите избухнаха с аплодисменти, след като беше обявено, че ще бъде премахнато ограничението за два мандата за президента, което ще позволи на Си Дзинпин да управлява безкрайно.

Гуо Сюпин - делегат от Хъбей: Една нова ера изисква и нова конституция, която да осигури прилагането на различните политики. По време на този процес със сигурност ще изпълнявам дълга си на народен представител.
;

В първия ден беше обявено военен бюджет на стойност 175 милиарда долара за най-голямата армия в света.

Ли Къцян - премиер на Китай: Ще се придържаме към китайския път за засилване на въоръжените сили, напредък във всички аспекти на военното обучение и готовност за война, твърдо и решително ще пазим националния суверенитет, сигурността и интересите ни за развитие.

Увеличаването на военния бюджет е считано за индикатор за стратегическите амбиции на Китай в Южнокитайско море и хималайския граничен район. Това ще засили натиска върху регионалните съперници на Пекин, в това число и Съединените щати. Години на двуцифрен икономически растеж дадоха възможност на Китай да направи своя военен бюджет втори по големина след Съединените щати. Китай има и най-многобройна армия с 2 милиона войници.

;

В първия ден на Народния конгрес премиерът обяви цел за постигане на икономически растеж от 6.5%, а правителството в Пекин постави три основни цели за предстоящата година - справяне с финансовия риск, замърсяването и борбата с бедността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Построиха закрит общински пазар за производители в Завет
Построиха закрит общински пазар за производители в Завет
Свлачище затвори пътя София - Самоков
Свлачище затвори пътя София - Самоков