НОВИНИ

Китай потвърди ангажимента си към Парижкото споразумение за климата

Пекин „непоколебимо“ ще прилага Парижкото споразумение за климата. Това заяви китайският премиер Ли Къцян, призовавайки и другите държави да последват примера на неговата страна. Изказването му идва на фона на съобщения в медиите, че американският президент Доналд Тръмп подготвя излизането на САЩ от договора.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:01, 01.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
китай потвърди ангажимента парижкото споразумение климата

„Китай ще продължи да спазва обещанията, направени в рамките на Парижкото споразумение, за да изпълни своята цел до 2030 г. непоколебимо, стъпка по стъпка“, посочи Ли по време на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел.

Той също така допълни, че се надява тази дейност на Пекин да се извършва в сътрудничество и с други страни.

Китай инвестира милиарди в зелена енергия, опитвайки се да се пребори с тежкото замърсяване на въздуха в страната и особено в големите градове. Според Ли в интерес на самата държава е властите да се придържат към договора.

„Щом веднъж китайското развитие достигне определено ниво, то трябва да премине към един възобновяем модел, което означава, че трябва да стимулираме екологичното развитие“, посочи още премиерът.

В Берлин Ли и Меркел участваха в подписването на редица търговски сделки, включително проекти за електрически коли между най-големите германски автомобилни производители „Фолксваген“ и „Даймлер“ и китайски компании

Китай и САЩ заедно са отговорни за 40% от отделяните в атмосферата вредни емисии, като според експерти от съществено значение и за двете държави е да останат част от Парижкото споразумение, за да може то да изпълни целите си.

Очаква се по-късно днес американският президент Доналд Тръмп да обяви окончателното си решение за участието на САЩ в договора. Вчера се появи информация в американския новинарски портал „Аксиос“, че държавният глава възнамерява да спази предизборното си обещание и да изтегли страната от споразумението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН предлага 185 училища да бъдат обявени за иновативни
МОН предлага 185 училища да бъдат обявени за иновативни
Отбелязваме Деня на детето с разнообразни събития в цялата страна
Отбелязваме Деня на детето с разнообразни събития в цялата страна