НОВИНИ

Китай ще работи за изглаждане на търговските си отношения със САЩ

Китай ще работи за изглаждане на търговските си отношения със САЩ тази година, заяви пред държавни медии китайският министър на търговията Чжон Шан след преговорите с Вашингтон тази седмица, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
18:15, 13.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
китай работи изглаждане търговските отношения сащ

Американска делегация приключи тридневното си посещение в Пекин в сряда. Това бяха първите преки разговори между двете страни по търговски въпроси, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин постигнаха тримесечно примирие в търговската война между двете страни.

Китай заяви, че преговорите са поставили основата за решаването на множество разногласия в областта на търговията.

;

Ще се занимаем както трябва с китайско-американското икономическо и търговско неразбирателство, каза Чжон Шан, цитиран снощи от агенция Синхуа.

Министърът посочи също така, че Пекин ще насърчи външните инвестиции, ще работи за приемането на закон за чуждестранните инвестиции и ще подобри системата си за решаване на спорове.

Китайските политици отдавна обещават по-отворен и свободен пазар с по-добра защита на чуждестранните инвеститори, но властите се бавят с изпълнението на тези обещания.

Чжон Шан каза, че китайският черен списък, който ограничава инвестициите в някои сектори, ще бъде допълнително орязан. Пекин освен това планира да увеличи секторите, в които чуждестранни компании ще могат да инвестират без да е задължително да имат китайска компания партньор.

;

Министърът очерта също така стремеж към чуждестранни инвестиции в производството, сектора на високите технологии и инвестиции във вътрешните китайски региони - обещания, които са много подобни на направените миналата година.

Акцент в търговските преговори между САЩ и Китай е Пекин да осъществи икономически реформи и да се отвори още за американски инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Лишиха откривателя на ДНК от почетните му титли
​Лишиха откривателя на ДНК от почетните му титли
Марин Льо Пен стартира кампанията си за евроизборите през май
Марин Льо Пен стартира кампанията си за евроизборите през май