НОВИНИ

Модата през 20-и век събрана в книга

Жена в панталони не е изненада за никого, за разлика отпреди 100 години. Обществото определяло като скандално поведението на жените, осмелили се да се появят на публично място с панталон. По време на Първата световна война иначе мъжката дреха се носи от работещата жена, докато мъжът й се бие на фронта. Още много любопитни подробности може да откриете в книгата на Мариела Гемишева "Време и стил"

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:01, 13.03.2016
Чете се за: 01:44 мин.
Още

Вулгарна. Така е наречена първата жена, появила се на публично място с панталон. Това е известната френска писателка Жорж Санд. Дори псевдонимът й е мъжко име. Пуши пури, демонстрира интимността си с Шопен, та даже се развежда. За 19 век поведението и облеклото ѝ означават скандал, прецедент, ексцентризъм.

Мариела Гемишева, автор на книгата ,,Време и стил": Естествено това е било много любопитно, да не говорим и много скандално, но във всяко десетилетие в историята на модата има някакъв момент на скандал, който дава възможност на модата да може бързо и динамично да се развива, и да дава съответния образ на присъствието на жената в обществото.

По време на Първата световна война жени с панталони и гащеризони са все по-обичайна гледка. Вече не ги сочат с пръст. Жените работели усилено във фабриките, докато мъжете им са на фронта. Тъкмо през Първата световна война Коко Шанел измисля пижамата. Дотогава и жените, и мъжете спят с нощници.

Мариела Гемишева, автор на книгата ,,Време и стил": Просто панталонът няма как да не присъства в облеклото от това време и вследствие, защото дава едно друго самочувствие, друга позиция и едно съвършено различно отношение към жените.

С нараснало самочувствие жените хукват по пътя на еманципацията. С края на войната идват лудите години - 30-те. Жените отново влизат в ролята на изкусителки. Дължината на роклята се скъсява, талията се удължава, появява се малката черна рокля на Коко Шанел.

Мариела Гемишева: Дава съвършено друга функция, съвършено друго присъствие - много по- голямо самочувствие на дамите от онова време. Неслучайно тези облекла съществуват и в съвременния гардероб.

През 50-те икономиката тръгва нагоре, новият външен вид носи старо съдържание. Стилистиката на 60-те следва модните решения на хипи движението и панталонът отново тържествува в дамския гардероб.

Мариела Гемишева, автор на книгата ,,Време и стил": Там пък можем да говорим за джинсите, които досега остават абсолютно независими и абсолютно постоянно в съвременния гардероб.

Днес панталонът е най-предпочитаната дреха от жените. А разновидностите му са стотици. Дори студентите създават своя.

Велиана Лобошка, студентка в трети курс ,,Мода,,: Те са травел панталони, които са доста арт и трябва да са по-удобни, по-свободни за пътуване.
;

БНТ: А коя е дрехата на днешния ден....май няма универсална ...

проф. Майа Богданова,ръководител катедра "Мода" към Националната художествена академия: Всеки има някакъв начин на изява, всеки се стреми да покаже себе си и всъщност своя дух по-скоро.

Мариела Гемишева, автор на книгата ,,Време и стил": Нека всеки да избере собствения си цвят и да го превърне в облекло за себе си и да се чувства себе си.

Книгата е издадена от Катедра мода в Национална художествена академия. Научен редактор е професор Албена Хранова, научен консултант проф. Любомир Стойков.

Изданието представлява сериозно изследване на модата през 20 век. То очертава контурите на историята на модата през 20 век. Разпределено е в 10 десетилетия като се представя спецификата на всяко десетилетие и естествено всички те са в едно много сериозно взаимоотношение. Има за цел да послужи като фундамент в един сериозен учебен процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бачково отново избират кмет
В Бачково отново избират кмет
Набират стажанти за Енерго-Про
Набират стажанти за Енерго-Про