НОВИНИ

Към какви нови професии трябва да се насочат младите хора?

Очаква се до няколко десетилетия някои от традиционните професии в света да изчезнат. Към кои нови трябва да се насочат младите хора? До каква степен технологиите ще се наложат в живота ни? Отговорът на тези въпроси потърси Борис Бъчваров.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
18:44, 30.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Компютърен вирус, който блокира десетки институции по света, срив в компютърната система на Бритиш еъруейс. Резултатът от тези събития беше хаос в администрацията и хиляди отменени полети. До каква степен технологиите навлязоха в живота ни и очаква ли ни дигитална ера. Отговора потърсихме от изпълнителните директори на едни от най-големите световни компании.

Ираван Хира, изп. директор на водеща IT компания: "До 20-30 години горе долу 50 процента от професиите, които са известни днес ще изчезнат. Машините и компютрите ще заменят до голяма степен необходимостта от много стандартни услуги. Да речем няма да имаме нужда от толкова много адвокати, защото целия масив от знания ще бъде побран в суперкомпютри, които ще могат да извеждат решения."

Една от най-бързоразвиващите се индустрии в света е софтуерната. Българските компании се конкурират успешно с водещите глобални корпорации. Въпреки това предприемачите са изправени пред един сериозен проблем.

Елена Дречева, изп. директор на водеща IT компания: "За съжаление кадрите не са достатъчни и не са завършени специалистите, които излизат в момента. Има достатъчно много компании, които се конкурираме за много малко студенти, защото ние ги таргетираме по време на студентството, а не когато са завършили."

А големият въпрос е какво е нужно да се направи, за да се създадат такива кадри.

Ираван Хира, изп. директор на водеща IT компания: "Трябва промяна в цялата система за висше образование, така че наистина те да имат ресурси и подкрепа, за да могат да подготвят, да привличат правилните кадри, да бъдат атрактивни, да преподават по съвременен начин новите технологии и да работят в партньорство. Университетите са ключа, за да може тази индустрия да бъде една от водещите в страната ни."

Един ден бъдещето най-вероятно ще изглежда по този начин. Големият въпрос е колко скоро ще бъдем свидетели на това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът на Софийската филхармония в парка „Врана“ става летен
Фестивалът на Софийската филхармония в парка „Врана“ става летен
ЕК с план за безплатен безжичен интернет на обществени места
ЕК с план за безплатен безжичен интернет на обществени места