Кметът на Костенец е с мярка "домашен арест"

Кметът на Костенец Радостин Радев излиза от ареста. Апелативният специализиран съд му определи втората по тежест мярка за неотклонение - "домашен арест", съобщи БНР. Радев е обвинен, че е предложил 30 000 лв. подкуп на местен общински съветник, за да гласува по определен начин.

от БНТ
14:42, 27.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
кметът костенец мярка домашен арест

Според прокуратурата това гласуване е било в полза на другия обвиняем по делото - бизнесмена Ивайло Пашов. Първоинстанционният наказателен съд беше определил мярка за неотклонение на Пашов 10 000 лв., която днес съдиите от Апелативния спецсъд увеличиха - на 30 000. Решението на съда е окончателно.

На 17 юни кметът на община Костенец Радостин Радев, заедно със собственик и управител на търговско дружество, бяха задържани по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

Радев е обещал на общински съветник сумата от 30 000 лв., за да упражни правото си на глас общинският съветник в полза на приемането на определено решение, което е касаело кмета и другия съучастник, който е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка, съобщи преди дни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова.

Тя обясни, че решението на Общинския съвет, което е минало на гласуване на 14 юни, предпоставя упълномощаване на кмета на Костенец да подпише запис на заповед към ДФЗ с оглед стартиране на плащанията по изпълнението на обществената поръчка. Съучастникът е управителят на търговското дружество.

"Двама са привлечени като съизвършители на корупционно престъпление, т. нар. активен подкуп", съобщи тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че основният разговор е воден с един общински съветник. „Но идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама общински съветници. Не мога да ви кажа дали това се е случило“, посочи преди време Гешев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изложба „Димитър Димов в писма и спомени“ в Националната библиотека
Изложба „Димитър Димов в писма и спомени“ в Националната библиотека
Главен инспектор от Агенцията по храните в Пловдив е арестуван с подкуп
Главен инспектор от Агенцията по храните в Пловдив е арестуван с подкуп